kolumna jutarnjeg

Čudo pretvorbe u pulskoj luci u režiji kraljeva cementa

0
Stevan Muidža (foto: Jutarnji list)
Stevan Muidža (foto: Jutarnji list)

"Stevan Muidža je pulski političar, član Predsjedništva gradskog SDP-a, istodobno vlasnik tvrtke Istracement Nekretnine d.o.o. koja je na čudesan način stekla državno, koncesijsko zemljište u pulskoj luci", piše kolumnist Jutarnjeg lista Denis Kuljiš.

"Ujedno je dopredsjednik NK Istra 1961 koji je kupio neki američki advokat. Doista neobičan miks funkcija i veza pulskog biznismena izgleda još kompliciranije ako se zna da je njegov mlađi brat Branimir Muidža generalni direktor velike tvornice cementa Kakanj u BiH. Taj kakanjski kombinat je regionalna centrala njemačke divovske korporacije HeidelbergCement Group (63.000 zaposlenih, 13,5 milijardi eura ukupnog prihoda) koja i u Hrvatskoj ima značajan portfelj, a otkupio je Istracement u pulskoj luci, s tim što je zatim, u nepoznatom aranžmanu, ta firma svoje nekretnine prepustila direktorovu starijem bratu Stevanu."

"Cijela ova storija i počinje s pulskom gradskom cementarom – to je onaj strašno ružni industrijski objekt uz Uljanikov navoz. Odakle sirovina za pulsku cementaru? Sasvim jednostavno – iza cementare, na poluotoku Stoja kopa se u kamenolomu koji je u međuvremenu gotovo iscrpljen (iako koncesija vrijedi još deset godina). Poluotok Stoja, nagrđen tim kraterom, inače je najljepši pulski zeleni park i lokacija najskupljih vila, koje su raspoređene na vanjskoj, morskoj strani, gdje je uređeno šetalište."

"Na zaljevskoj otočnoj strani smještena je pak napuštena kasarna JNA, odnosno obučni novački centar HV-a. Cijeli vrh poluotoka koji se iza toga pruža prema Brijunima zaprema austrijska fortifikacija Muzil. Tu se u šikari kriju duboki betonski kaponiri za obalsku artiljeriju. Još 2003. taj golemi teren, kao i još tri u pulskom reviru, prenamijenjeni su za civilnu upotrebu, pa je osnovana javna tvrtka Brijuni rivijera u kojoj dvije trećine vlasništva ima RH, a trećinu Istarska županija. Muzil zaprema – 180 hektara! Tu se trebao graditi elitni turistički kompleks, golf-igralište i dvije marine, ali se pulsko stanovništvo protiv toga pobunilo." piše Jutarnji list. Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa