Otvorena izložba kolonije Valamar Rivijere

0
Nelio Sonego, Đanino Božić, Annamaria Gelmi, Cristina Maulini, Alfonso Filieri i Nata
Nelio Sonego, Đanino Božić, Annamaria Gelmi, Cristina Maulini, Alfonso Filieri i Nata

Od ovoga vikenda pa sve do 8. travnja za porečku je javnost u Galeriji Zuccato otvorena velika izložba radova 34. slikarske kolonije Valamar Rivijere. Na svečanom otvorenju održanome 24. ožujka navečer prisustvovali su i autori radova iz fundusa Valamar Rivijere nastali prošle godine u rujnu tijekom održavanja slikarske kolonije u hotelu Pical. Svoje radove tako izlažu talijanski umjetnici Alfonso Filieri (rad Le stelle di Poreč), Annamaria Gelmi (Sequenza), Cristina Maulini (Timelessness), Nata (Ricreazioni),  Marco Milia (Di-segno continuo No 2) te umjetnik Nelio Sonego (Retangolareverticale).

Selektor na koloniji bio je istaknuti istarski umjetnik Đanino Božić, koji predstavio je radove autora, naglasivši da su ove godine ciljano pozvali umjetnike iz susjedne nam države, jer je Italija lani bila Hrvatskoj zemlja partner. U ime Uprave Valamar Riviere autore i građane pozdravila je Vesna Tomić, voditeljica odjela pravnih poslova i voditeljica ureda Uprave, koja je ujedno proglasila izložbu otvorenom: „Zahvala svima koji su 34 godine uporno održavali tradiciju ove kolonije i nadam se da će se nastaviti, jer ovo je ipak najstarija kolonija na ovim prostorima koja se održala svih 34 puta“.

Porečka slikarska kolonija pokrenuta je 1983. godine, a posljednjih je sedamnaest godina umjetnički direktor kolonije istarski umjetnik Đanino Božić. Svake godine skupina umjetnika iz svih krajeva Europe i Hrvatske borave tjedan dana u turističkim objektima Valamar Rivijere, uživajući u suncu, moru, porečkoj urbanoj ljepoti i gostoprimstvu Valamarova osoblja i pritom stvarajući. Radovi nastali tijekom tjednoga boravka odlaze u Valamarov umjetnički fundus, a nekoliko slika i skulptura izlažu se u objektima čime oplemenjujemo njihov interijer, te istovremeno gostima prezentiramo dio suvremenog umjetničkog stvaralaštva.

Isto tako,  svake se godine nakon rujanskoga boravka umjetnika u Valamarovim objektima organizira zajednička izložba te objavljuje katalog. Do sada je na slikarskim kolonijama sudjelovalo više od 200 umjetnika. Valamarov dugogodišnji projekt tijekom kojega umjetnici stvaraju u Valamarovim objektima, a svoja djela potom ostavljaju hotelskoj kući, jedan je od rijetkih projekata takve vrste i neprekinute tradicije pa će tako i ove godine okupiti renomirane svjetske umjetnike na 35. slikarskoj koloniji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa