Kuščević i Udovičić na radnom sastanku u središnjoj Istri

13
Monika Udovičić i Lovro Kuščević sa stranačkim kolegama
Monika Udovičić i Lovro Kuščević sa stranačkim kolegama

Lovro Kuščević, ministar graditeljstva i prostornog uređenja, sudjelovao je 24. ožujka na otvaranju Konferencije greenfield investicije koja se po prvi puta održava u Medulinu, a okuplja predstavnike najviših državnih i lokalnih tijela. U poslijepodnevnim satima Kuščević je održao radni sastanak sa predstavnicima HDZ-a Istarske županije.

Zajedno sa Monikom Udovičić, kandidatkinjom HDZ-a za Istarsku županicu razgovarao je o državnoj poticajnoj stanogradnji, odnosno POS programu, koji bi mladima trebao omogućiti da lakše dođu do prve nekretnine u svom vlasništvu, te shodno tome lakše zasnivaju obitelj. Za POS program u APN-u je predviđeno 220 milijuna kuna, te gradnja takvih stanova kreće i u Istri.

Udovičić je istaknula kako je upravo to jedan od razloga, uz nezaposlenost, zašto mladi sele u veće gradove i napuštaju lokalitete u kojima su odrasli.

„Država može, i dužna je osigurati uvjete, da se mladi nakon školovanja mogu vratiti u svoje rodno mjesto gdje će naći zaposlenje i zasnovati obitelj. Nije za zanemariti podatak da u Hrvatskoj mladi od 18 do 34 godine u 78 posto slučajeva žive u roditeljskom domu, te smo po tome rekorderi u Europskoj uniji“, kzala je Udovičić.

Također, bilo je riječi o vrlo važnoj reformi ministra Kuščevića, a radi se o spajanju katastra i gruntovnice. Razlog tome je jer danas imamo vrlo nesređeno stanje u katastru i zemljišnim knjigama, što sprječava velike investicije te stvara probleme našim sugrađanima bilo da je riječ o velikim investicijama, nasljeđivanju, kupoprodaji ili nečemu drugome. Kuščević vjeruje da će takva reforma ići u prilog velikim investitorima, te da će u konačnici utjecati na zapošljavanje i dovesti do boljeg standarda građana.

„Hrvatska je u 2017. godine zemlja šansi, koje nipošto ne smijemo propustiti. To mora biti godina velikih investicija za kojom će uslijediti razvojne godine u gospodarskom smislu, a država je dužna stvoriti preduvjete za te investicije. Mi koji se bavimo politikom, posebno smo pozvani biti odgovorni prema društvu, razmišljajući o ovoj zemlji kako je to jednom napisao jedan poznati pisac: Ovaj svijet nismo naslijedili od naših predaka, već smo ga posudili od svojih potomaka”, zaključila je Udovičić.

Najnovije vijesti