UDRUGA FRANAK

Pazinski sudac zbog promjenjive kamate povećao kaznu OTP banci

0
Prekršajni sud u Pazinu
Prekršajni sud u Pazinu

Udruga Franak dobila je u posjed kopiju presude Prekršajnog suda u Pazinu, kojom je već prije dosuđena kazna od 100.000 kn za OTP banku, zbog neugovaranja fiksnog dijela kamatne stope, promjenjivog parametra i razdoblja promjena kamatne stope (dalje: kamatni parametri), povećana na 150 000,00 kn, priopćeno je iz Udruge.

Najprije je sudac Blažo L. Vukotić dosudio kaznu 100 000,00 kn, nakon čega se OTP žalio, Visoki prekršajni sud žalbu je usvojio te je vratio postupak na prvi stupanj s naputkom u svojem rješenju na koji način valja utvrditi točno činjenično stanje te ukoliko je OTP prije 1. siječnja 2014. obavijestio tužitelja oštećenika o kamatnim parametrima, onda OTP ne podliježe pod prekršajnu odgovornost. Taj naputak iz rješenja identičan je „naputku“ nepoznatog počinitelja koji je kazneno prijavljen radi pokušaja utjecaja na prekršajne sudove te se taj kazneni postupak sada vodi u USKOK-u.

Sudac Vukotić vrlo je precizno, jasnim i nedvojbenim pravnim rječnikom, utvrdio činjenice na koje već tri godine neprestano ukazuje Udruga Franak, te u svom priopćenju citira neke dijelove iz njegove presude:

1. Sud u Pazinu nije prihvatio pravna shvaćanja Vijeća Visokoga prekršajnog suda.

2. Sud u Pazinu nedvojbeno utvrđuje kako je potpuno jasno iz svih odredaba u članku 11.a stavku 5. Zakona o potrošačkom kreditiranju da je OTP morao jasno i nedvojbeno ugovoriti u samome ugovoru promjenjive elemente na temelju kojih se izračunava kamatna stopa.

3. Sud u Pazinu utvrđuje kako nigdje nije propisano da bi bilo kakva obavijest mogla zamijeniti jasno i nedvojbeno ugovaranje.

4. Sud u Pazinu smatra da je obavijest koju Vijeće VPS-a smatra prihvatljivim načinom izvršenja zakonske obveze u stvari „izmišljena kategorija“.

5. Sud u Pazinu jasno i nedvojbeno razdvaja obvezu banke da smanji kamatnu stopu na 3,23% od obveze da ugovori s potrošačem kamatne parametre, kao što je zakonom i propisano.

6. Sud u Pazinu smatra da je mišljenje Vijeća Visokoga prekršajnog suda kako je obavijest o kamatnim parametrima razlog za nepostojanje prekršaja „neprihvatljiva spekulacija i zamagljivanje na štetu potrošača kao oštećenika“, zatim „da je takvo obrazloženje višeg suda protivno jasnim i nedvosmislenim odredbama zakona“, „da propisana obveza banke da obavijesti potrošača o promjeni kamatne stope ne daje ovlaštenje VPS-u da neprihvatljivom analogijom izvodi zaključak za vlastitu konstrukciju u svojem obrazloženju odluke“, „da samo u imaginaciji VPS-a postoji tzv. Obavijest sa sadržajem iz članka 11.a stavka 5. Zakona o potrošačkom kreditiranju“, „da je bespredmetno traženje utvrđenja je li OTP primijenio smanjenje kamatne stope na 3,23% i da je to još jedan način zamagljivanja slučaja“.

7. Pri odmjeravanju kazne Sud u Pazinu je posebice otegotnim ocijenio činjenicu da je OTP prekršaj učinio s visokim stupnjem svijesti o njegovim posljedicama, zlorabio je položaj ekonomski jače strane radi stjecanja materijalne koristi, što je doprinijelo da je OTP u 2014. imao neto dobit 250 milijuna kuna, dok olakotnih okolnosti Sud nije našao.

„Udruga Franak s ponosom objavljuje ovo priopćenje, i s vjerom da ima još sudaca koji nisu spremni slijepo slušati „naputke“ s nepoznatih instanci, ali niti službene naputke u odlukama Visokoga prekršajnog suda, nego su spremni primijeniti hrvatsko pravo u njegovu punome sjaju.

Uistinu problem u Republici Hrvatskoj nisu zakoni, nego su to ljudi koji zakone ne primjenjuju, ili ih primjenjuju izvrtanjem pravnih činjenica.

Umjesto da se bankama naplati više milijardi prekršajnih kazna, netko od svega toga želi oprati ruke, a taj netko je i DORH, i HNB, i državne inspekcije, i Visoki prekršajni sud. Kompletna državna sila za gonjenje upregnuta je u bankarska kola.

Međutim, postoje pojedinci koji imaju integritet i koje nije strah suditi i raditi prema svojoj savjesti i prema istini.

Udruga Franak neće odustati sve dok pravo i pravda ne postanu temelj za poslovanje hrvatskih banaka, a to će biti moguće samo ako se svi repovi iz nezakonite bankarske prošlosti i sadašnjosti ne odrežu zauvijek, i sve dok se potrošači oštećeni nezakonitim promjenama kamatnih stopa u potpunosti ne obeštete“, stoji u priopćenju Udruge Franak.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa