Jakovčić: Smirimo strasti oko terana

0
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

Nakon objavljivanja nacrta delegiranog akta Europske komisije kojim se istarskim vinarima omogućava korištenje naziva teran kao vinske sorte zastupnik u Europarlamentu Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) poziva 22. ožujka na smirivanje strasti u hrvatsko-slovenskom “vinskom ratu”.

“Nakon svega što smo doživjeli u “vinskom ratu” između Hrvatske i Slovenije pozivam sve na smirivanje strasti. Ne postoji niti jedan razlog za vođenje takvog rata. Hrvatska i Slovenija su prijateljske zemlje, a dobrosusjedski odnosi  posebno su razvijeni između naših regija, Istre i Primorske. Stoga pozivam prijatelje iz Slovenije da teran iskoristimo kao vino prijateljstva, a ne rata. Teran treba biti modus i temelj produbljivanja naše suradnje i razvoja gospodarstva u ruralnim područjima Istre i Krasa”, ističe Jakovčić.

Dodaje da, prema njegovim saznanjima, sada predstoji trotjedna rasprava o delegiranom aktu Komisije. Nakon toga taj će dokument biti upućen na očitovanje Vijeću EU-a i Europskom parlamentu. Jakovčić je, kaže, uvjeren da će i Vijeće i Europski parlament potvrditi delegirani akt.

“Ratovanje oko terana nam više nije potrebno. Oko terana nema pobjednika ni poraženih, u tom smo ratu svi nešto izgubili. Stoga pozivam slovensku stranu da prihvati novo europsko zakonodavstvo definirano aktom Komisije. Sjednimo za stol i dogovorimo se kako ćemo teran, koje je fantastično vino, iskoristiti na dobrobit svih vinara koji ga proizvode”, zaključio je Jakovčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa