Grad Umag proglašen Europskim gradom sporta 2018.

0
Gradonačelnik Vili bassanese govori na konferenciji povodom proglašenja Umaga gradom sporta
Gradonačelnik Vili bassanese govori na konferenciji povodom proglašenja Umaga gradom sporta

Grad Umag je širom svijeta poznat kao „grad sporta“ obzirom na veliki broj sportskih udruga i klubova, profesionalnih i rekreativnih sportaša, razvijene sportske infrastrukture te brojnih budućih sadržajnih investicijskih projekata na području sporta. Upravo iz navedenih razloga stiglo je vrijeme za korak dalje. Stoga se Grad Umag kandidirao za Europski grad sporta 2018., prestižnu titulu koju dodjeljuje europska neprofitna organizacija ACES Europe sa sjedištem u Bruxellesu.

Peteročlana Komisija je u listopadu 2016. godine u tri dana obišla Umag te razgledala umašku sportsku infrastrukturu, upoznala se s radom umaških sportskih klubova te prisustvovala prezentaciji koju je Grad Umag pripremio ovim povodom. Posjeta je u konačnici rezultirala čestitkom iz Bruxellesa povodom službenog proglašenja Grada Umaga kao Europskog grada sporta 2018.

O prestižnoj tituli, sportu u Umagu te budućim investicijskim projektima na području sporta u Umagu, na konferenciji za medije održanoj 17. ožujka u Gradskoj vijećnici Grada Umaga, govorili su gradonačelnik Vili Bassanese te pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Umaga Slaviša Šmalc. Nagrada se dodjeljuje u trima kategorijama, od kojih veliki gradovi iznad 500.000 stanovnika, srednji od 25.000 do 500.000 stanovnika te mali gradovi s manje od 25.000 stanovnika, kojoj pripada i Umag.

U Umagu djeluju 55 sportskih udruga s oko 2.300 registriranih punoljetnih natjecatelja ili članova te 894 maloljetnih sportaša. Procjena je da u svakodnevnoj sportskoj rekreaciji, ali neregistrirano, sudjeluje još oko 3.000 građana.  U Umagu sportske udruge sudjeluju u 24 različita sporta, a sama je sportska infrastruktura izrazito razvijena. Naime, Umag raspolaže s tri sportske dvorane, od kojih je sportska dvorana Stella Maris kapaciteta 900 gledatelja, školska dvorana uz Osnovnu školu Marije i Line kapaciteta 1.200 gledatelja te školska dvorana Talijanske osnovne škole „Galileo Galilei“.

Na području Umaga 11 je nogometnih igrališta, niz malih sportskih igrališta, 7 boćališta, 80 teniskih terena, niz biciklističkih staza, jedno golf igralište s 18 rupa, sportsko-ribolovni plato te dva jedriličarska platoa. No, Umag ne staje ovdje. U skoroj budućnosti planirani su brojni sadržajni investicijski projekti koji će, pored ove prestižne titule, Umag podići na još višu razinu. Predstavljamo buduće investicijske projekte u Umagu na području sporta:

Nova polivalentna sportska dvorana u Stella Marisu
Nova će sportska dvorana biti izgrađena u sportskoj zoni koja već sadrži 22 teniska terena, 3 nogometna igrališta s pravom travom i 1 teren s umjetnom, 4 terena za odbojku i rukomet na pijesku te postojeću polivalentnu sportsku dvoranu, koja sadrži i dvoranu za stolni tenis te dvoranu za fitness. Nova će se dvorana nalaziti pored postojeće, na površini od 23.000 m2. Njezina su osnova 3 rukometna terena. Bit će djeljiva na tri dijela, a osim rukometa, moći će se trenirati i nogomet, košarka, odbojka i tenis.  Dvorana će uključivati teleskopske tribine za 3.000 posjetitelja, pregradne zavjese, blackout zavjesu, audio/video opremu dostatnu za sportska događanja i MICE te brojne druge sadržaje. Energetski koncept bit će u skladu s volumenom, konstrukcijom i programom objekta. Najsuvremeniji sistem indirektnog strujanja zraka u prostoru baziran je na softverskoj kontrolnoj distribuciji svježeg zraka u prostorima velikog volumena.

Nogometni kampus
Jedan od većih projekata je nogometni kampus u zoni Stella Marisa, a koji će izgradnjom dodatnih nogometnih terena, uz već postojeće, ukupno rezultirati s 10 nogometnih terena na jednom mjestu. U Umagu su se već na postojećim terenima u ovoj zoni odvijali nogometni kampovi svjetski renomiranih klubova kao što su Juventus i Barcelona. Osim navedenog, Umag za zimske i ljetne pripreme već godinama ugošćuje brojne prvoligaške nogometne ekipe iz cijelog svijeta. Najviši standard kojeg će ovaj kampus nuditi svakako će biti razlog povratka ovih ekipa, ali i dolazak novih brojnih klubova i reprezentacija na svjetskoj razini, u naš grad.

Proširenje tenis zone u Stella Marisu
Ovim projektom planirana je zona površine 22.612 m2 za izgradnju tenis terena sa pratećim sadržajima. Uz 6 postojećih tenis terena, planirana je izgradnja dodatnih 17 tenis terena, što će u konačnici rezultirati s ukupno 23 tenis terena na jednom mjestu. Uz same terene, planirana je izgradnja centralne građevine s pratećim sadržajima tenisu, a u kojoj bi bili smješteni prostori za upravu i zaposlene, priručna skladišta, sanitarni čvorovi sa svlačionicama, prostori za uslužne, ugostiteljske i trgovačke djelatnosti.

Rekonstrukcija postojećeg sportskog igrališta kraj Osnovne škole Marije i Line
S jasnim ciljem ukidanja vizualnih i prostornih barijera prema samom kontekstu te otvaranja igrališta gradu i građanima pristupilo se projektiranju, pazeći pritom na standarde, metode i principe projektiranja sportskih igrališta. Polaganjem kružnih elemenata, na postojeću morfologiju nasipa, povezuju se sva tri elemenata s kontekstom. Igralište bi na taj način postalo generatorom urbanog razvoja grada te mjesto druženja i okupljanja građana, sportaša i djece. Program se sastoji od dva košarkaška, jednog rukometnog i jednog polivalentnog igrališta dimenzija za mali nogomet, vježbališta na otvorenom, jame i zaletišta za skoku dalj, prostora za stolni tenis, igrališta za odbojku i igru graničara, poligona za slobodno penjanje te polja za bacanje kugle. Temelj projekta je, uz stvaranje preduvjeta za profesionalno i rekreativno bavljenje sportom, ujedno i generiranje pulsirajućeg javnog prostora i revitalizacija šireg centra grada.

„Grad Umag odavno je prepoznao važnost sporta te je postigao zavidne rezultate u popularizaciji sporta kao životnog opredjeljenja. U zadnjih osam godina podigli smo kvalitetu sportsko-pedagoškog rada s mladima te povećali broj i poboljšali opremljenost sportskih objekata. Ujedno, stvorena je jedinstvena sinergija između javnog i privatnog sektora, a Umag je postao pozornica brojnih međunarodnih sportskih manifestacija, što se reflektira kako na promidžbu tako i na ekonomske, odnosno turističke rezultate. Cilj nam je 365 dana sporta i turizma u Umagu.“ naglasio je gradonačelnik.

Ujedno, izrazio je veliko zadovoljstvo što je Grad Umag zasluženo dobio ovu prestižnu titulu Europskog grada sporta, jer ona još jednom potvrđuje da Umag zadovoljava najviše kriterije u svijetu sporta te da je sklad sredine, usluga i infrastrukture u Umagu postigao najvišu razinu.

Titula „Europski grad sporta“ za Grad Umag ne znači samo promidžba Umaga, već i mogućnost suradnje s drugim europskim gradovima koji nose istu titulu, kao i dostupnost značajnih sredstava iz EU za buduće zajedničke projekte s navedenim gradovima te njihovim sportskim klubovima. Titula Europskog grada sporta predstavlja veliku čast za Grad Umag i njegove sugrađane, a ujedno znači zalog za budućnost i nove naraštaje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa