Jakovčić: Uniji trebaju podaci o utjecaju ribarstva na turizam

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Sudjelujući u raspravi na plenarnoj sjednici o znanstvenoj suradnji nacionalnih instituta zemalja članica EU-a u sektoru ribarstva Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) 17. ožujka u Strasbourgu zatražio je stavljanje posebnog naglaska na prikupljanje podataka o flori i fauni malih, zatvorenih mora kao što je Jadransko more.

“Surađivao sam s institutima u Rovinju, Splitu, Trstu, Anconi i drugima koji se bave Jadranskim morem. Znam koliko je važno prikupljati znanstvene podatke neovisno o tome što ti instituti ponekad raspolažu oprečnim pokazateljima i objavljuju oprečne procjene. Znanstvena suradnja na malim, zatvorenim i ekološki ugroženim morima, kakvo je Jadransko more, ali i na cijelom Sredozemlju, od zajedničkog je interesa svih priobalnih zemalja”, kaže Jakovčić.

Predloženi Okvir Unije za prikupljanje, upravljanje i korištenje podataka u sektoru ribarstva poboljšat će prikupljanje opsežnih i pouzdanih informacija te njihovo stavljanje na raspolaganje na regionalnoj i europskoj razini. Pouzdani podaci, smatra Jakovčić, omogućit će bolje vrednovanje ključnih pitanja u upravljanju ribarstvom.

“Predlažem da se u okviru takve znanstvene suradnje prikupljaju podaci o utjecaju ribarstva, osobito tradicionalnog, na turizam te da se sustavno prati zdravstveno stanje morskih organizama”, zaključio je Jakovčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa