Općina Gračišće

Sretan rođendan, barba Poldo!

0
Ivan Mijadrušić, Leopold Gojtanić i Mirjana Brljafa
Ivan Mijadrušić, Leopold Gojtanić i Mirjana Brljafa

Općina Gračišće se i ove godine priključila proslavi rođendana svog najstarijeg žitelja Leopolda Gojtanića: 12. ožujka, na njegov 96. rođendan, posjetio ga je načelnik Ivan Mijandrušić u pratnji svog zamjenika Damira Baćca, općinskog vijećnika iz redova IDS-a Srećka Ančića i ekipom novinara.

Aktualni načelnik Gračišća Gojtanića posjećuje kao prvog načelnika Mjesne općine Gračišće, ali i kao lovac kolegu lovca. Gojatnić je najstariji član Lovačkog društva Kolinka, lovačku dozvolu posjeduje od 1938. godine. Mijandrušić je ispričao da mu je Gojtanić znao reći: „Trči tamo, tamo te čeka zec!“ i zaista, iz grmlja bi iskočio zec.

„Jedno vrijeme držali smo se pravila da tko prvi ulovi zeca, taj ga nosi njegovoj supruzi Slavici. On bi nam od njega pripremila užinu. Naravno, nikda samo od zeca, nego je tu bilo još puno toga“, ispričao je zatim načelnik Gračišća.

Barba Poldo je bio dobar lovac, ali jednu stvar nikada nije mogao učiniti: pucati u srnu. Ako bi iskočila pred njega, lagao je da je promašio. 

Lovom se više ne bavi, ali još uvijek, koliko može, skrbi o svom vinogradu. „Dok je Tito bio živ prodavao sam po četrdeset hektolitara vina, a danas ne mogu ni sto litara“, našalio se.

Regrutiran u talijansku vojsku, završio je obuku za minera. Nakon pada u američko zarobljeništvo, uz pomoć Britanaca se pridružio partizanima u Topusko gdje je držao minerske tečajeve. Nakon prekomade u Pazin i razvojačenja postao je član Kotarskog komiteta Pazin, sekretar trgovačkog društva Istrakomerc Pazin i predsjednik Mjesne općine Gračišće, a do umirovljenja 1973. godine obavljao je razne rukovode funkcije.

Supruga Slavica preminula je 1996. godine, a sada mu u kućanskim poslovima, s obzirom da živi sam, pomaže susjeda Mirjana Brljafa. Gospođa Brljafa je izvrsna slastičarka, pa je tako za ovu prigodu ispekla tortu i kolače o kojima su svi imali samo riječi hvale. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa