Licul: Ferić i Hrelja kandidati su za moje zamjenike!

0
Silvano Hrelja, Mauricio Licul i Danijel Ferić
Silvano Hrelja, Mauricio Licul i Danijel Ferić

Na tiskovnoj konferenciji održanoj 13. ožujka Mauricio Licul, gradski vijećnik i nezavisni kandidat koji uživa podršku SDP-a i HSU-a za gradonačelnika Grada Pule predstavio je svoje kandidate za zamjenike gradonačelnika - Danijela Ferića, predsjednika pulskog SDP- a i pulskog gradskog vijećnika i Silvana Hrelju, predsjednika HSU i saborskog zastupnika. Licul je na početku tiskovne konferencije rekao kako će s obzirom na preko 20 godina radnog staža u gospodarstvu i financijama, kad pobijede na lokalnim izborima, Danijel Ferić se baviti pitanjima gradskih financija i komunalnog gospodarstva, dok će Silvano Hrelja biti zadužen za društvene djelatnosti.

Licul se dotaknuo osnovnih smjernica programa za bolju Pulu, za Pulu jednakih šansi, te istaknuo da će cjeloviti program biti predstavljen javnosti tijekom ovog mjeseca. „Na ovom programu su radili mnogobrojni stručnjaci, a i kad ga predstavimo cjelovitog, u dovršetak istog ćemo uključiti i cjelokupnu pulsku javnost, udruge civilnog društva, kako bi isti bio što kvalitetniji, kako bi s njim postigao što širi konsenzus o onome što nam je činiti, da naša Pula bude bolje mjesto za život i da naša Pula bude grad jednakih šansi za sve, a ne samo za neke.“, rekao je.

Ferić: Smanjiti komunalni doprinos

U nastavku tiskovne konferencije Danijel Ferić je istaknuo kako je pulsko gospodarstvo prepušteno na milost pojedinim investitorima, bez ikakve vizije i gradskih mjera za poticanje značajnih investicija. "U 2015. godini prihodi od komunalnog doprinosa iznosili su 10 mil. kn i tako već godinama što je pokazatelj da se u ovom gradu malo toga događa. Komunalni doprinos je među najvišima u državi. Stoga je naš cilj poticanje gospodarske aktivnosti kroz smanjenje komunalnog doprinosa za gospodarstvenike i građane već od 2018. godine, jer smatramo da će ta mjera imati multiplikativni efekt, tj. da će potaknuti zapošljavanje, a to znači manje nezaposlenih, veće proračunske prihode od poreza na dohodak i prireza naših sugrađana." zaključio je.

Nadalje, Ferić je podsjetio na primjedbu Državne revizije kako Grad Pula nema strategiju upravljanja vlastitom imovinom. "Uže gradsko središte, poglavito u zimskim mjesecima djeluje prazno i zapušteno, papiri i plakati na staklima zatvorenih poslovnih prostora, derutne fasade kao da je završio rat u Puli. To je slika grada. Cilj nam je umjesto Dolcevite koja je dala vrlo skromne rezultate u ovih 7 godina, pojačanim tempom, u suradnji s pulskim poduzetnicima i obrtnicima uredit te fasade na način da će učešće grada iznositi od 80-90%, dok bi gradske prostore u zimskim mjesecima davali u najam po simboličkim cijenama po uzoru na neke druge gradove u Hrvatskoj poput Osijeka ili  Umaga. Ista je logika. Kad je pun poslovni prostor plaća se komunalna naknada, režije i netko radi u njemu za plaće", rekao je Ferić.

Silvano Hrelja, naglasio je kako malo koja gradska vlast, kao ova pulska se potrudila da unazadi životni standard građana Pule, poglavito onim najpotrebitijima. Tako su temeljem odluke o socijalnoj skrbi smanjena socijalna prava, poskupljen je prijevoz za učenike, te su poskupili vrtići. Stoga, rekao je Hrelja, planiramo izjednačiti prava između gradskih i privatnih vrtića koji su sada u nepovoljnijem položaju, a bez njih ne bi bilo dovoljno kapaciteta da se svoj djeci osigura smještaj u vrtićima. Također, nedopustivo je da aktualna gradska vlast unatoč ishođenoj građevinskoj dozvoli za izgradnju vrtića u našem najvećem mjesnom odboru Sv. Polikarpu i Sisplacu uporno odbija izgradnju tog prijeko potrebnog objekta na Sisplacu, smatra Hrelja.

Kad su u pitanju udžbenici za osnovnoškolce grad Pula, koji se voli dičiti titulom grada prijatelja djece nije učinila apsolutno ništa. Gradovi s daleko manjim i skromnijim budžetima su napravili taj iskorak i omogućili subvenciju za nabavu udžbenika što bi  koštalo u jednom 4-godišnjem mandatu 1 mil. kn na godinu. Ono što je veliki i kronični problem u gradu Puli je da na mjesto u domu čeka 2.000 osoba i da se za mjesto u domu čega nevjerojatnih 10 godina! Na prethodnoj sjednici Gradskog vijeća smo podnošenjem amandmana, koji je prihvaćen, predložili i moguće rješenje da se dio Mornaričke bolnice prenamjeni nakon preseljenja bolnice za tu svrhu, a da se dio koristi za ostale namjene (za potrebe sveučilišta i sl.).

Mauricio Licul, nezavisni kandidat koji uživa podršku SDP-a i HSU-a za Gradonačelnika Grada Pule, zatim je govorio o stvarima koje su uspjele ujediniti cjelokupnu oporbu, jer smatra da su u interesu svih građana, a ne pojedinaca. „Kao vijećnik uputio sam interpelacije i po pitanju prireza i po pitanju cijene vrtića. Dokazali smo da su katastrofične najave Miletića da će zbog porezne reforme grad izgubiti 27 milijuna kuna bili priča za naivne. Porezni prihodi su se punili nikada bolje i stoga ćemo postupno kroz 4 godine smanjivati ovaj prirez od 12% koji je najviši u Istri i među najvišima u Hrvatskoj. Također, kroz amandman na proračun, koji su vladajući odbili, dokazali smo da boljom preraspodjelom proračunskih stavaka ne samo da ima prostora da se cijena vrtića vrati na staro, već i da dodatno pojeftini.“, istaknuo je.

O pitanju Muzila

Zaključno, Licul je naglasio dvije stvari koje smatra da imaju i moralnu obvezu riješiti kad pobijede na izborima. Jedna je pitanje Muzila. Ni jednoj gradskoj vlasti se više ne smije dogoditi, kao što se dogodilo ovoj, da pod okriljem noći, kroz prozore, bježi od svojih građana kao što je to bilo u slučaju Muzila. Ni jednoj gradskoj vlasti se više ne smije desiti da na takav način ignorira 6.000 potpisa naših sugrađana. Građani su rekli svoje kad je u pitanju golf na Muzilu, a o daljnjem razvoju Muzila otvoriti ćemo široku raspravu i sukladno tome mijenjati sadašnji prostorni plan.

Drugo pitanje je pitanje pulskog bazena. "Pula ozbiljno riskira da izgubi jedinu, povijesnu šansu da ikada dobije olimpijski bazen ukoliko se izgradi ovaj mali. Bili smo svjedoci u ovoj trakavici oko bazena ignoriranja mišljenje struke, zainteresiranih udruga vodenih sportova, građana, skandaloznih plaćenih anketa, a sve kako bi se ostvarila gradonačelnikova zamisao i izgradio mali bazen na lokaciju koju si je zamislio, i još k tome sa neraščišćenim imovinsko pravnim odnosima, a o cijeni izgradnje da niti ne govorimo. Vijećnici su obmanuti od strane gradonačelnika kad se govorilo o troškovima izgradnje i visine kreditnog zaduženja, a prije par dana smo vidjeli da se u jednom Vukovaru izgradio olimpijski bazen za puno manja sredstva od ovih planiranih za pulski bazen. Uz vašu podršku, ako padne natječaj za sadašnji bazen, mijenjamo projekt i gradimo bazen kakav naša djeca i građani ovoga grada zaslužuju – olimpijski bazen!" reekao je Licul.

"I ono što ovim putem mogu poručiti puležankama i puležanima, kad pobijedim na izborima, počet će se koristiti mehanizam savjetodavnog referenduma i konzultirat će se građane vezano za sve projekte od značaja u našem gradu. Mehanizam savjetodavnog referenduma trebalo je koristiti za projekt gradskog bazena, za pitanje lokacije pročistača, kao i za pitanje namjene Muzila", zaključuje Licul.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa