Kandidaturom žene za istarsku županicu HDZ odao priznanje svim ženama

0
Andrej Plenković s ministrima i Monikom Udovičić u Puli
Andrej Plenković s ministrima i Monikom Udovičić u Puli

U Pazinu je 9. ožujka održana sjednica HDZ-ove Zajednice žena „Katarina Zrinski“. Glavna tema bili su nadolazeći lokalni izbori u smislu veće aktivne participacije žena u tim izborima.

„Postotak žena na kandidacijskim listama za prijevremene parlamentarne izbore pao je u odnosu na prošlogodišnje izbore. Tada je na listama bilo 41,41% žena, a sada ih je 39,74%. Broj žena u Saboru je samo 12,2%, između 195 zemalja, Hrvatska je na 143 mjestu na svijetu. Ni po jednom drugom kriteriju Hrvatska nije tako nisko na svjetskim rang listama. Po broju žena u Saboru zaostajemo za svijetom gotovo 20-ak godina“, zaključeno je na sjednici uz naglasak da se sve to događa u vremenu kada žene zauzimaju primat u visokom obrazovanju, a istovremeno ih se više marginalizira u politici.

Velik dio odgovornosti leži na političkim strankama koje bi trebale poticati angažman žena u politici. Upravo zbog toga Zajednica žena „Katarina Zrinski“ pokušava  poticati žene da se aktivno uključe u aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama, te one to već niz godina uspješno čine.

Članice Zajednice žena iznimno su zadovoljne što prvi puta u povijesti imamo kandidatkinju za županicu u Istri. Radi se o 27-godišnjoj Moniki Udovičić iz Sv. Petra u Šumi. Monika je također, uz veliku potporu Zajednice „Katarina Zrinski“ i županijskog odbora HDZ-a bila zastupnica u Hrvatskom Saboru, kratko vrijeme dok je mijenjala tadašnjeg ministra.

„Time što je izabrao Moniku za kandidatkinju za županicu, HDZ daje priznanje i povjerenje svim ženama ne samo da mogu biti zastupljene na listama, kako propisuju kvote, već da mogu zauzimati najviše političke funkcije u društvu“, poručeno je nakon sjednice.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa