fotomonografija ćer materina

Abdelghani slikao djevojčicu, ali i gospođu rođenu 1924. godine

1
S predstavljanja završnice projekta Ćer materina
S predstavljanja završnice projekta Ćer materina

U prostoru Javne ustanove Kamenjak u Premanturi 6. ožujka održana je konferencija za medije na kojoj je najavljena velika završnica projekta „Ćer materina“ koja će se održati 8. ožujka u Premanturi, promocijom fotomonografije istoga naziva te u Puli otvorenjem istoimene izložbe fotografija. Završnica je to iznimnog projekta Građanske inicijative Žene Premanture, iza koje skromno, ali i gordo stoje sve redom mlade žene koje žive i čine Premanturu danas, a to su Ivana Turk, Lenka Milivojević Ivanovski, Nina Skoko, Sandra Šafar i Sanja Rakić Frančula.

I ranije aktivne u neformalnom okupljanju Premanturki, posebice tijekom zimskih mjeseci, članice Građanske inicijative organizirale su i realizirale razne zajedničke aktivnosti, kreativne radionice, izložbe i druženja. Upravo za jednog takvog druženja, tijekom 2015. godine došle su na ideju da sve današnje stanovnice najjužnijeg sela Istre, od najmlađih do najstarijih, uključe u zajednički projekt posvećen svima njima, kao i svim ženama koje su prije njih živjele u Premanturi i u njoj ostvarile svoje životne uloge majki, baka, ali i kćeri, sestara te supruga muškaraca koji su nerijetko bivali zabilježeni u povijesti, dok su žene, Premanturke, gotovo uvijek ostajale u sjeni.

U realizaciju svoje ideje Žene Premanture krenule su u suradnji s priznatim fotografom Hassanom Abdelghanijem, koji je kroz 14 mjeseci portretirao 184 žene, na različitim lokacijama u Premanturi, te na taj način prikazao ljepotu žene viđenu okom umjetnika. Kako su članice Građanske inicijative istaknule, samo se manji broj Premanturki, njih svega dvadesetak, nije odazvao pozivu, dok ih je većina s oduševljenjem prihvatilo poziv, te su među ostalima fotografirane djevojčica od niti godinu dana, kao i gospođa rođena 1924. godine, najstarija među uključenim Premanturkama.

Svaka od žena dala je crticu svog doživljaja, sjećanja ili anegdotu iz života u Premanturi, a te su izjave uz umjetničke fotografije objedinjene u fotomonografiji „Ćer materina“. Podršku projektu, kao autori tekstova uvrštenih u fotomonografiju, dali su dokumentaristica Nuša Hauser, novinar, esejist i pisac Albino Crnobori, profesor Miroslav Mišković, povjesničar Andrej Bader, svi redom povezani s Premanturom, te Miha Colner kustos i publicist iz Slovenije. A realiziaciju projekta, kako je naglasila Suzana Racan Stern, pročelnica Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Općine Medulin, bez zadrške je osobno podržao načelnik Općine Medulin Goran Buić, što je i izrazio svojom riječi podrške u samoj fotomonografiji, a biti će prisutan tijekom oba događaja ove srijede, kada će se prigodno na ovogodišnji Dan žena, u Premanturi te potom u Puli.

Općina Medulin, naglasila je Racan Stern, najvećim je dijelom financirala projekt „Ćer materina“, kako izdavanje fotomonografije, koja se tiska u 600 primjeraka, tako i izradu ukupno 184 fotografska portreta premanturskih žena, koji će izložbom biti predstavljeni javnosti. Projekt su također financijski podržali Javna ustanova Kamenjak te Turistička zajednica Općine Medulin, dodala je predstavnica Građanske inicijative Žene Premanture, Sanja Rakić Frančula. Pozvala je sve zainteresirane, posebice žene koje su sudjelovale u projektu, da u velikoj završnici ovoga projekta zajedno proslave Dan žena, ove srijede, 8. ožujka, u prostoru JU Kamenjak (stara škola u Premanturi), gdje će s početkom u 17 sati biti predstavljena fotomonografija „Ćer materina“, te iste večeri u pulskoj Galeriji Makina, gdje će u 20 sati svećano biti otvorena istoimena izložba fotografskih portreta žena koji su okosnica fotomonografije.

Najnovije vijesti