Valamar prošle godine ostvario rekordne prihode

0
Vizualizacija Family Life Bellevue Resorta 4* u Rapcu
Vizualizacija Family Life Bellevue Resorta 4* u Rapcu

Valamar Riviera u poslovnoj 2016. godini ostvarila je ukupne prihode u iznosu od 1,58 milijardi kuna što je prema konsolidiranom i revidiranom godišnjem izvješću za 18 posto više nego u 2015. godini. Od ukupnih prihoda, 1,46 milijardi kuna odnosi se na prihode od prodaje, koji su rasli za 15 posto, a postignut je i osam postotni rast noćenja i povećanje prosječne cijene od oko pet posto.

Ostvaren je i snažan rast operativne dobiti (EBITDA) od 21 posto na razinu od 513 milijuna kuna i porast operativne efikasnosti odnosno marže s 34 posto u 2015-oj godini na 35 posto, dok je tržišna vrijednost kompanije povećana za čak 40 posto. 

Izvrsni rezultati poslovanja u 2016. godini pod utjecajem su povećane potražnje za Hrvatskom, ulaganja u podizanje kvalitete proizvoda i usluga u prethodnom periodu, odličnih rezultata u predsezoni uslijed organizacije velikih događanja, rasta direktne prodaje te akvizicije Hotela Baška iz 2015. godine.

Prijedlog odluke o isplati dividende utvrdit će se do 22. ožujka 2017. godine, kao i prijedlozi ostalih odluka za glavnu skupštinu.

Od ostalih ključnih događaja Valamar Riviera je u 2016. predstavila strategiju razvoja do 2020. koja uključuje do 2 milijarde kuna ulaganja u portfelj te dvoznamenkasti rast operativne zarade. Krajem godine pokrenuti su investicijski projekti u ukupnom iznosu od 873 milijuna kuna, što predstavlja najveće ulaganje neke turističke kompanije u jednoj godini. Najveća pojedinačna investicija usmjerena je na destinaciju Rabac i izgradnju dva luksuzna ljetovališta, Family Life Bellevue Resort 4* i Valamar Girandella Resort 4*/5*, koji će moći primiti 2.700 gostiju i gdje će raditi 630 djelatnika, ukupne vrijednosti 562 milijuna kuna. Nadalje, nastavljaju se ulaganja u podizanje kvalitete kampova u ljetovališta visoke kategorije te niz drugih projekta podizanja kvalitete i operativne efikasnosti.

Krajem 2016. godine Valamar Riviera ostvarila je strateško partnerstvo s AZ mirovinskim fondom kroz uspješno preuzimanje Imperiala d.d. Rab, čime je proširila turistički portfelj pod svojim upravljanjem na ukupno 30 hotela i ljetovlišta i 15 kampova koji mogu ugostiti 55.000 gostiju u jednom danu. Valamar Riviera i AZ obvezni mirovinski fondovi, kao vodeća tvrtka u turizmu i vodeći institucionalni investitor u Republici Hrvatskoj, vide značajan sinergijski potencijal u budućem zajedničkom razvoju turističkog portfelja tvrtke Imperial d.d. i destinacije Rab.   

„Rezultatom poslovanja za 2016. godinu potvrđujemo ambiciju Valamar Rivijere da kroz ulaganja, strateška partnerstva i razvoj poslovanja nastavimo ostvarivati dvoznamenkasti rast operativne dobiti. Zbog globalnih kretanja poput niskih kamatnih stopa i usmjerenosti turističke potražnje na sigurne destinacije, Hrvatska ima priliku, poticanjem ulaganja, turizam repozicionirati prema onome visoke kvalitete koji potiče zapošljavanje i rast gospodarstva, što pokazuju rezultati poslovanja prošle godine. Međutim, aktualni trendovi povećane stope PDV-a na ugostiteljstvo, manjak radne snage, moguće povećanje poreza na imovinu ili boravišne pristojbe mogu smanjiti konkurentnost te ograničiti potencijal turističkog sektora za daljnja ulaganja. Vjerujem da ćemo kroz nastavak dijaloga s Vladom stvoriti stabilne i poticajne uvjete za investitore te omogućiti daljnji rast i razvoj turizma“, zaključio je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Rivijere. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa