GLADIJATOR  DAMIRA STRUGARA

Predproljetna idila istarske vladajuće kaste

0
Damir Strugar
Damir Strugar

Lako je Borisu Miletiću biti neprikosnoveni vladar Istre! Gradonačelnik je Pule, grada s najvećim proračunom i predsjednik vladajuće stranke IDS. Mlad je, lijep, obrazovan, dobar govornik. I najbolje svira harmoniku među istarskim političarima. 

Doduše, obećavao je da će Pula postati i glavni grad županije, ali eto još uvijek nije! Ali znate kako je to s političarskim obećanjima. Zalete se u dobroj namjeri... Hrana za naivni narod...

Miletić i Kolinda

Uostalom i predsjednica države je obećala preseliti s Pantovčaka i lupati šakom na sjednicama Vlade, pa zaboravila na to. No, vladaricu s Pantovčaka podržava tek pola nacije, dok je Miletić u Istri neprikosnoven. I obljubljen.

Eto, recimo, njemu i predsjedništvu stranke na nedavnom Saboru IDS-a na vjernost se zaklelo čak 170 od 171 prisutnog fiducijara, ma šta god ta kretenska riječ značila. Što znači da čak 99,4152 % članova stranke misli isto. A što je rezultat kojim se u ovom trenutku u svijetu može pohvaliti samo Veliki i Dragi nam Vođa iz Sjeverne Koreje.

Dakle, ti fiducijari, koji izglasaše jedinstvo Malog Vođe, Partije i naroda su, kako kaže rječnik stranih riječi (citat): „Osobe na koju se prenosi neko pravo (fiducija), ali tako da pravni posao o kojem je riječ (npr. kupoprodaja) ne odgovara stvarnomu gospodarskom učinku i svrsi toga posla.“

E sad, ne bih se baš složio sa ovom definicijom, jer ovi su fiducijari u ovom slučaju IDS vijećnici, deputati, zastupnici, delegati i poslanici, sasvim dobro i precizno znali svrhu svog posla. A pravni posao o kojem je bilo riječ, morat će odgovarati stvarnom gospodarskom učinku, koji se itekako očekuje!

Pulski velepročelnik za modni styling

Pa je tako pulski velepročelnik za urbanizam, komunalne poslove, prostorno planiranje i modni styling Giordano Škuflić dobio nalog od svojeg voljenog  šefa Borisa, da do kraja travnja lično i personalno, ako treba i osobno macolom, poravna šahtove na Bulevaru da više ne zvekeću!

Potom da započne izgradnju bazena na Verudi, krene u produženje nastavka zaobilaznice sve do križanja sa Medulinskom cestom, te da po mogućnosti konačno opere i  okreči onaj šporki zid kod „Vodovoda“, inače najprljaviji u Puli.

A kad to već vrijedni i marljivi radnici „Vodovoda“ na čelu sa svojim energičnim, mudrim i samozatajnim direktorom Deanom Starčićem nisu učinili. Mada su im susjedi iz Vatrogasne postrojbe Pula nudili na pomoć svoje snažne šmrkove za ispiranje vodom.

Sve će to sada agilni velepročelnik Giordano nam Škuflić odraditi i dobiti ocjenu 4! Četvorku od svoga šefa Miletića! A koji, ako ne znate, strogo ali pravedno, svaka tri mjeseca ocjenama boduje svoje činovnike. Nikad nitko doduše nije dobio peticu, ali bogme niti jedinicu.

Što je ipak začuđujuće jer je taj isti iniženjer građevine Škuflić javno govorio da bi barem 20 nesposobnih baba otpustio iz svog urbanističkog  veleodjela! Ali, prema njegovim riječima i suspregnutom bijesu, to je nemoguća misija, jer iste gospođe trudbenice imaju svoje sindikate i advokate, pa im je plaćica na gradskim jaslama osigurana do odlaska u mirovinu, a „otkaz“ nepoznata riječ stranog porijekla.

Svađa Borisa Miletića i Valtera Flege

S druge strane u Puli je prava idila! Osim što nadolazi proljeće, pa su građani sve više radno aktivni po ulicama, terasama i kafićima, nikakve političke nestabilnosti i problema nema. Zadnji politički trač, otprije mjesec dana, po kojem su se unutar četiri zida i četiri oka sukobili gradonačelnik Pule Boris Miletić i istarski župan Valter Flego, završio je javnom objavom aktualnog župana da kreće po još jedan mandat. A koji će, prema svemu sudeći, osvojiti na izborima već u prvom krugu.

Protiv čega nemaju ništa ni načelnici istarskih općina, koji nisu članovi vladajuće istarske stranke. I koji mi kažu da im je bilo puno lakše i korektnije surađivati sa županom Valterom Flegom, nego u doba dugogodišnje vladavine Istrom  najpoznatijeg župana u Hrvatskoj Ivana Nina Jakovčića. A koji je – nota bene - na polutoku bio i Bog i Batina, pa čak i više od toga.

Ivan Jakovčić i Milo Đukanović najdugovječniji vladari

No, naš se lipi, dobri i pošteni Nino - voljom naroda na glasačkim listićima - preselio u Bruxelless! I tamo postao najaktivniji europarlamentarac i zasigurno trasirao put za svoju buduću međunarodnu karijeru.

Doduše, svako toliko ga kao počasnog doživotnog predsjednika IDS-a zagnjave njegovi stranački omladinci, te ga priupitaju za kakav pametan savjet i prijedlog za rješenje, njima neznalicama, nerješivog problema. No, to je i u redu, da se ipak ne zaboravi koga se što pita i čija je zadnja.

Uostalom nije bez veze jedan poznati novinar nedavno napisao da su samo Milo Đukanović i Ivan Jakovčić apsolutni vladari svojih državica i regija u posljednjih četvrt stoljeća. Što priznat ćete, zaista izaziva respekt.

A to što se u Istri tijekom dvadeset i pet godina nije formirala nikakva konstruktivna i smislena opozicija i što je najveći domet istarske oporbe kakav jalovi kritički javni istup ili pojedini novinarski članak u medijima, dokaz je da ljudi više vole brati šparuge i tartufe, nego talasati javnom političkom scenom. (Piše: Damir Strugar)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa