Marino baldini

Istra istih mogućnosti za sve, to je ono što želim

14
Marino Baldini, kandidat SDP-a i HSU-a za istarskog župana
Marino Baldini, kandidat SDP-a i HSU-a za istarskog župana

Marino Baldini nedavno je predstavljen kao kandidat SDP-a i HSU-a za istarskog župana u nadolazećim lokalnim izborima. Javnosti poznat kao načelnik Vižinade u dva mandata i prvi istarski eurozastupnik među dvanaest hrvatskih poslanika u Europskom parlamentu. Kao razlog kandidature navodi činjenicu iskustva i spremnosti da Istru učini boljom, a da se samim građanima uz veće korištenje društvenih potencijala koji postoje, značajnije omogući sudjelovanje u kreiranju rasta različitih područja života Istre.

- Veoma sam ponosan što me stranka jedinstveno podržala kao kandidata, kao i na činjenicu što se uz HSU, znatan broj drugih političkih stranaka u Istri uključuje sudjelovanjem i potporom, što dodatno u pozitivnom smislu obavezuje. Prava je šteta da se sve te mogućnosti jedva ili nedovoljno koriste na poluotoku, odnosno županiji i šire. Zajedno možemo takvo stanje promijeniti na bolje.

Navodi da će program iznijeti narednog tjedna, kada će biti i objavljen. Navodno, kandidati za zamjenike biti će iz redova partnera. Kako se može neslužbeno doznati iz njemu bliskih krugova, on ne namjerava žuriti s konačnom odlukom.

- Smatram kako Istra ima znatnih neiskorištenih potencijala, u prvom redu među njezinim ljudima, Istrankama i Istranima. Širim pristupom zajedno možemo postići više. U tom je smislu potrebno tražiti promjene kako bi sustavnije koristili naše resurse, istaknuo je Baldini.

- Promjene radi promjena same po sebi ništa ne znače ukoliko ne predstavljaju iskustveno šire planiranje i primjenu kakvo traže ubrzani tijekovi razvoja društva, od onih gospodarskih, socijalnih, pa sve do školstva, kulture, posebno zdravstva, prometa, ali i načina reformiranja uprave gdje ima prostora za veću efikasnost i odlučnije djelovanje na zajednički boljitak, poručio je Baldini.

- Alternativa nije rušenje, već malim koracima ustrajno podizanje standarda u korist građana. Istra istih mogućnosti za sve, to je ono što želim, a zajednički možemo ne samo težiti, nego i ostvariti mnogo toga. Smatram da nema ozbiljnijeg političkog sustava u Istri koji se ne zalaže za opstanak Županije. Dakle, potrebno je što šire zajedničko djelovanje i primjena onoga što imamo. Žurno treba krenuti u stvaranje pretpostavki za najnužnije potrebe koje još nemamo kvalitetno planirane ili su nedorađene, a u nekim važnim područjima još za to nisu niti izrađeni projekti. Gdje se ne može velikim koracima, može se malim, bitno je ne odustati, a u načinu rada obavezuju nas potrebe i mentalitet naših građana, rekao je Baldini.

Predstavljen kao političar velikog iskustva, »od sela do Bruxellesa«, što ga čini kompetentnim da bi odgovorio ovom izazovu. Jedan od ciljeva mu je da Istra postane regija jednakih mogućnosti za sve. Ističe kako će u fokusu biti građani kroz gradnju bolje sadašnjosti i budućnosti. Jedan od njegovih ključnih ciljeva nije samo veće korištenje resursa nego i čuvanje onih vrijednosti koje su neophodne za razvoj i život nadolazećih generacija u Istri. U tom smislu fokus treba biti usmjeren prema onim temama, područjima i potrebama neophodnim za realizaciju onih vrijednosnih standarda koji su neophodno potrebni Istri. To je ono što naši građani  očekuju u smjeru većih iskoraka u razvoju svih dijelova Istre.

Sam Baldini, ističe kako će, bude li izabran za župana, nastupiti s pozitivističkim stavom s ciljem razvijanja onih vrijednosti u istarskom društvu koje omogućuju kvalitetniji razvoj s boljim odvijanjem života i rada, ali i boravaka na poluotoku. (Ivan Ban)

Najnovije vijesti