Svečano otvoreni 12. Dani meda u Pazinu 

0
Gradonačelnik Renato Krulčić na otvaranju 12. Dana meda u Pazinu
Gradonačelnik Renato Krulčić na otvaranju 12. Dana meda u Pazinu

Svečano otvorenje 12. Dana meda u Pazinu održano je u petak, 24. veljače u Školsko-gradskoj sportskoj dvorani. Pozdravne riječi u svečanosti otvaranja uputio je  gradonačelnik Renato Krulčić.

Uz gradonačelnika grada Pazina povodom otvaranja nazočnima su se obratili i predsjednik udruge pčelara „Lipa“ Ranko Anđelini, župan Valter Flego te pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić, koji su uputili riječi zahvale svima koji su na bilo koji način pomogli da se i ove godine održe Dani meda u Pazinu.

Svečanost otvorenja uveličali su i uzvanici poput predstavnika Hrvatskog pčelarskog saveza, Agencije za ruralni razvoj Istre, Hrvatske obrtničke komore, gradonačelnici i načelnici Istarskih  gradova i općina te brojni drugi.

Gradonačelnik Krulčić je u prigodnom govoru naglasio važnost upotrebe meda i dugih pčelinjih proizvoda u kulinarstvu i gastronomiji s ciljem veće popularizacije pčelinjih proizvoda i poticanja njihove svakodnevne konzumacije, što se ovim danima meda posebno naglasilo novitetima poput Pčelarskog gastro showa, Prvih dana mednih delicija u ugostiteljskim objektima središnje Istre, te posebno izrađenom čokoladom „Pazinska medna priča“ čiji su sastojci med, propolis i matična mliječ. Predstavnik glavnog organizatora ove vrijedne manifestacije, g. Anđelini je potom uzvanike upoznao sa procesom zaštite Istarskog meda koji je u tijeku, a koja će obuhvaćati med iz Hrvatskog i Slovenskog dijela Istre, te otoke Cres i Lošinj, što predstavlja značajan iskorak u promociji i prezentaciji visokokvalitetnog istarskog meda.

Župan Flego se je također osvrnuo na važnost meda i pčelinjih proizvoda u svakodnevnoj prehrani koristeći poznatu krilaticu: "Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana!".

Pomoćnik ministra poljoprivrede g. Ivančić je u prigodnom govoru upoznao prisutne sa aktualnim mjerama za poticanje ruralnog razvoja putem kojih se vrši sufinanciranje raznih poljoprivrednih djelatnosti, te je, zaželjevši uspjeh organizatorima, svečano otvorio manifestaciju.

Na ovogodišnjim Danima meda predstavlja se više od sto proizvođača meda i drugih pčelinjih proizvoda te izlagači pčelarske opreme. Izlagači dolaze iz čitave Hrvatske među kojima je tridesetak izlagača iz Istre, Poljske, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Nakon svečanog otvorenja uslijedio je okrugli stol „Domaće od malih nogu“ čija je tematika usmjerena mogućnosti stvaranja preduvjeta za uvođenje novih, odnosno za povećanje potrošnje lokalnih proizvoda u odgojno-obrazovnim ustanovama u Istarskoj županiji. Na okruglom stolu sudjeluju predstavnice i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, regionalnih i lokalnih vlasti, odgojno-obrazovnih ustanova i zdravstvenih službi te lokalni poljoprivrednici i proizvođači hrane koji će prenijeti svoja dosadašnja iskustva te ukazati na mogućnosti i potencijalne prepreke kako bi se definirali daljnji koraci u ostvarenju cilja projekta.

Raznolik i interesantan program navedene manifestacije, ove je godine obogaćen dodatnim sadržajem – „Pčelarskim gastro showom“ čiji je glavni cilj vrednovanje pčelinjih proizvoda u gastronomiji. Posjetitelji ovogodišnjih Dana meda, u sklopu “Pčelarskog gastro showa”, danas imaju priliku kušati jela: medena čarolija od boškarina u woku, i slatko u mižolu koje koristeći pčelinje proizvode pripremaju profesori i učenici Turističko-ugostiteljske škole Antuna Štifanića Poreč.

U toku sutrašnjeg, drugog dana ove međunarodne prodajne izložbe i stručno-edukativnosg skupa, održat će se četiri stručna predavanja koja su ove godine osobito usmjerena na problematiku krivog deklariranja i patvorenja satnih osnova. Istoga dana održati će se i vođene degustacije meda, točnije pokazno-edukacijsko ocjenjivanje senzorskih odlika meda pod vodstvom prof.dr.sc. Dragana Bubala s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Pčelarski gastro show odvija se i u subotu kada će profesori i učenici Srednje škole Mate Blažine Labin pripremati jela obogaćena pčelinjim proizvodima, specifično istarske ledvenice na slatki način uz palentu, te prženi kravlji sir s medom i orasima.

Izložba Dani meda je otvorena 24. veljačeod 10 do 20 sati i 25. veljače od 8 do 19 sati. Ulaz na izložbu i sva predavanja besplatan je i otvoren je za sve zainteresirane posjetitelje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa