Ekipa Istarskog svemirskog programa kod župana Flega

0
Župan Flego s uzvanicima
Župan Flego s uzvanicima

U sjedištu Istarske županije, u Puli 23. veljače istarski je župan Valter Flego održao prijem za članove Synergy Moon Teama, jedne od pet ekipa finalista u natjecanju Google Lunar Xprize za slanje rakete, lendera i rovera na površinu Mjeseca, koje se održava u prosincu ove godine u Kaliforniji, SAD. Synergy Moon Team je međunarodna ekipa koju, između ostalih, čine članovi Astronomske udruge Vidulini – Marino Tumpić i Dejan Mihovilović, koji su prijemu prisustvovali uz direktora Istarske razvojne agencije Borisa Sabattija, pročelnika Kabineta istarskog župana Duška Kišberija i pročelnicu županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patriciu Percan. Astronomska udruga Vidulini i njezini članovi ujedno su pokretači Istarskog svemirskog programa, prvog hrvatskog svemirskog programa.

Istarski župan čestitao je svim članovima tima na upornosti i entuzijazmu koji ih je doveo u finale svjetskog natjecanja, rekavši da Županija zaista cijeni sve ono što rade na Istarskom svemirskom programu, prvom hrvatskom programu te vrste. „Vi ste dio jedne šire, međunarodne ekipe i kao takvi, ogledalo ste naše Istre, multikulturalne, ujedinjene u različitosti“, izjavio je župan Flego rekavši i kako je projekt sjajna promocija Istre u svijetu.

Voditelj Astronomske udruge Vidulini Marino Tumpić naglasio je kako se prije desetak godina, kada su pokrenuli Istarski svemirski program, cijela priča oko lansiranja letjelice na Mjesec činila poprilično nemogućom te kako su ponosni što su tijekom godina izborili ostanak u samom finalu. Dodao je i kako je projekt pitanje nacionalnog prestiža za Hravtsku i Istru, koje time dobivaju ne samo veliku promociju već i know-how za svemirske misije, što nema nitko drugi na ovom području.

Opisujući kako će cijeli projekt izgledati do prosinca ove godine, kao i tehničke uvjete koje je potrebno zadovoljiti za isto, Dejan Mihovilović iz Astronomske udruge Vidulini istaknuo je kako će putem prijenosa uživo iz Multimedijalnog centra Rojc, svi gledatelji imati priliku vidjeti kako izgleda samo putovanje bespilotne letjelice prema Mjesecu te samo spuštanje i obilazak.

U sklopu predstojećih lansiranja bespilotnih letjelica HISTRION 5 i 6, predstavljen je i pilot-program edukacijskog projekta na svjetskoj razini kojeg će vidjeti dvije pulske srednjoškolske učenice, Karin Šćulac i Daniela Kovačević. Naime, putem društvenih mreža one uspostavljaju kontakt sa učenicima iz brojnih zemalja svijeta, a kako bi od prikupile uzorke tla iz njihovih država. Namjera je uzorke sakupiti i poslati zajedno na Mjesec te time poslati poruku kako je Svijet malen i zajednički.

Na prijemu je bilo razgovora i o jednom obliku dugoročnije suradnje Županije i Astronomske udruge Vidulini, u sklopu koje bi članovi Udruge organizirali edukacije za mlađe uzraste u Centru za popularizaciju znanosti i inovacija, kojeg vodi Istarska razvojna agencija.

„Mislim da ovo što čini Astronomska udruga Vidulini je jedan sjajan posao kojeg je potrebno prezentirati mladima u obliku edukacije u Centru za popularizaciju znanosti i inovacija, s ciljem otvaranja prema astronomiji i astronautici“, izjavio je istarski župan dodavši kako u Istri imamo stručnjake koji imaju potrebno znanje i vještine te iz prve ruke mogu prikazati kako se stvara i provodi jedan svemirski program.

Astronomsko natjecanje Google Lunar X Prize organizira fondacija X Prize iz Kalifornije, a sponzorira Google. Natjecatelji kroz privatno sponzorirane svemirske letjelice imaju zadatak na površinu Mjeseca omogućiti slijetanje rovera, moraju napraviti 500 metara i moraju poslati fotografije HD kvalitete s površine Mjeseca.

Ekipa SynergyMoon jedina je od 5 ekipa koja je u potpunosti međunarodna s članovima ekipe iz 15 država različitih nacija, rasa i religija. Ostale znanstvene ekipe su američki Moon Express, japanski Hakuto, izraelski Team SpaceIl i indijski Team Indus. Nagradni fond iznosi 30 milijuna dolara, a krajnji rok lansiranja letjelica je 31. prosinac 2017. godine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa