GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Miletić i njegovi činovnici napokon će moći uzviknuti: Trg je naš!

0
Damir Strugar
Damir Strugar

„Počelo je počelo!“ – pjevuše lagano politički šank analitičari po pulskim kafićima. Naravno, ni oni nisu podlegli gomilama informacija plasiranih u silne nezavisne istarske medije o tome kako se u Puli (iznenada) ubrzano „radi i gradi sve u šesnaest“.

Dakako i glupim je vrapcima na granama jasno da je započela predizborna medijska kampanja kojom se žitelji Pule, a bome i cijele Istre, moraju uvjeriti kako aktualna vlast sve čini i radi samo za njihovo, to jest naše opće dobro.

A za tako nešto najvidljiviji su građevinski radovi koje čim prije treba barem započeti, ako se već ne mogu dovršiti krajem travnja. Jer kao što znate, početkom svibnja slijede nam lokalni i regionalni izbori, pa je zato najhitrije potrebno ljudima pokazati što se to, kako, čime i gdje radi i gradi.

40 godina čekanja

Tako smo eto mi u Puli sretni što nam je naša vlast našim novcima nakon naših 40 godina čekanja započela na Verudi uređenje njihovog legendarnog i opskurnog Trga kralja Tomislava. A koji je na urbani Trg ličio isto onoliko, koliko je i dotični kralj Tomislav imao veze sa Istrom.

Naravno, godinama je na tom mjestu ljeti prašinom građane uveseljavala zapuštena i korovom obrasla livada, dok su jesen i zima bili rezervirani za baruštinu i lokvu, nastalu uvijek nakon obilnih kiša. Sada su bageri i kamioni zapeli iz sve snage, ne bi li posao priveli do proljeća kraju!

A sve kako bi sretni i veseli gradonačelnik Pule i šef IDS–a Boris Miletić, okružen gomilom svojih poslušnih sljedbenika i gradskih jalovih činovnika, mogao ponosno presjeći vrpcu i uzviknuti: „Trg je naš!“

Hoće li marljivi i skupo plaćeni građevinski radnici završiti na vrijeme u produžetku Trga i obnovljenu Tržnicu Veruda, a kako bi i agilni i uvijek nasmijani direktor pulske Tržnice Renato Perc uoči izbora mogao usklinuti: „Tržnica je naša!“ - ostaje nam da vidimo! No, kako je krenulo, Pula će se u iduća dva - tri mjeseca urediti, koliko u proteklih desetak godina nije. Pa neka zlobnici kažu da nema nikakve koristi od izbora...

Nevidljivi Baldini i bljedunjavi Hrelja

A za to vrijeme i na lokalnoj političkoj sceni je veselo! Nakon što je vodstvo županijskog HDZ-a, smijenilo čelnike pulskog HDZ-a zbog neaktivnosti i nepoštivanja demokratskog centralizma, te taj svoj prljavi veš podastrlo javnosti, red je bio da se oglasi i SDP! Naime, SDP je na razni Hrvatske potpuno potonuo, pa se u skladu s time očekuje i njegov rezultat na lokalnoj i regionalnoj razini.

Zauzet promatranjem svojih vlastitih unutarstranačkih obračuna u Zagrebu, istarski se SDP odrekao izbornih usluga popularnih Zagrepčana Peđe Grbina i Daniela Ferića, te se odlučio za župana kandidirati autohtonog Istrijana  - Marina Baldinija. O dotičnom se samozatajnom arheologu i povjesničaru iz Višnjana jedino zna da je – ni kriv ni dužan - deset mjeseci bio euro zastupnik u Bruxellessu i da nakon toga nikada ništa politički relevantno ni o čemu nije rekao, izjavio ili zauzeo konkretan stav.

Sada će to valjda biti drugačije, jer ga je zdušno podržao i Silvano Hrelja, dugogodišnji predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, bljedunjave političke snage, koja je naplatom nekadašnjeg umirovljeničkog duga od države, izgubila sav svoj smisao za postojanje i bilo kakvu političku snagu i utjecaj.

Nekadašnji zagovornik multi kapitalizma postao socijaldemokrat

S druge pak strane pulski SDP proveo je četiri godine u opoziciji u brojanju dana i loto kuglica, igranju tombole i štrikanju vunenih kapa. Pa se nakon toga našao u nebranom grožđu,  jer uopće nije stvorio svog kandidata za pulskog gradonačelnika! Stoga se samo njemu znanom logikom odlučio za izvjesnog i nezavisnog Maurizia Licula, svojedobnog sljedbenika stranke „Ladonja“, pokreta promicatelja krupnog kapitala i sad već zaboravljenog duhanskog mogula Plina Cucurina.

I sad bi taj i takav Mauricio Licul, nekadašnji zagovornik multi – kapitalizma i politički rashodovanog lika i djela Plinija Cucurina, trebao braniti socijaldemokratske boje SDP-a pred građanima Pule i pričati im valjda o radničkim pravima i socijalnoj pravednosti?! Tko je ovdje lud, zbunjen, a tko - normalan?

Da apsurd bude veći i njega je podržala Hreljina umirovljenička stranka, očekujući da se energetski sofisticirani Maurizio u svojoj kampanji barem deklarativno pobrine i za penzionerske probleme, sirotinju i socijalne mirovine. S obzirom da je Licul nezavisni kandidat, nitko pojma nema kakvi su njegovi ideološki i vrijednosni stavovi, pa ćemo tek vidjeti hoće li se to podudarati sa idejnim aspektima i razmišljanjem socijaldemokrata u ostatku Hrvatske.

Što o svemu ovome misli aktualna vlast i na koji će način IDS imperija i Darth Wader uzvratiti udarac, u idućim danima s nestrpljenjem iščekujemo... (Piše: Damir Strugar

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa