Istarski ORaH: Na izborima maknuti stare političke kaste

15
Istarski ORaH
Istarski ORaH

Na konferenciji za medije istarski ORaH 13. veljače predstavio je svoje članove izabrane u središnja tijela stranke. Tako je za potpredsjednicu ORaH-a izabrana Dragica Pršo (predsjednica pulskog OraHa) za potpredsjednika Glavnog foruma Ivan Iskra (potpredsjednik pulskog ORaHa) te Siniša Škaberna za člana Nadzornog foruma (povjerenik ORaH Rovinj). "Hvala svima koji su ostali vjerni ideji održivog razvoja. Izbori su provedeni prema principu jedan član jedan glas elektronskim i dopisnim putem te na ovakav način članovi biraju svoje vodstvo zadnje dvije godine." poručuju iz ORaH-a. Dragica Pršo izjavila je da lokalne izbore u istarskom ORaH-u vide  kao novu šansu svima u Istri kako bi maknuli sve one političke kaste koje već 26 godina sustavno koče razvoj u kojem bi svi građani trebali ravnopravno sudjelovati.

"Pozivamo birače da na izborima izaberu promjenu, nove ljude i drukčiju, održivu politiku. Birajte odgovornost i programsku stranku, bez populizma i vječitih rasprava oko ideoloških pitanja već one koje nude  konkretna i održiva rješenja. Na lokalne izbore ORaH izlazi ili samostalno ili u suradnji te smo trenutno u fazi pregovora s drugim strankama kako na razini Pule tako i na razini županije. Održivi razvoj je platforma koja može okupiti stranke koje se bave gospodarskim, ekološkim i temama vezanima uz ljudska prava i društvenu pravdu s nultom tolerancijom prema nepotizmu, korupciji i zapošljavanju prema stranačkim iskaznicama", rekla je i dodala da "želimo i zaslužujemo Istru u kojoj će se zakoni provoditi, a ne biti samo mrtvo slovo na papiru".

Ivan Iskra naglašava da promjenu ne mogu izvršiti oni koji imaju istu politiku te oni koji su zadnjih 26 godina rasprodali istarske resurse zbog svojih lobija, stranačkih i privatnih interesa zanemarivši javni interes, a pritom su istovremeno poticali nepovjerenje prema državnoj razini kojoj su i sami jednim dijelom i pripadali. Siniša Škaberna naglašava da se razvoj lokane zajednice, ali i cijele regije, događa kroz planiranje prostora i raspored novaca na određene projekte. Mnogo puta građani su prekratko i nedostatno uključeni u odluke o svojem životnom prostoru i svojoj budućnosti, a to su osnove demokratskog društva.

"Pitanje je koga se pita, kada se pita i na kraju, obazire li se itko na to što građani žele?" pita se Škaberna. Rovinjski ORaH traži uspostavu mjesnih odbora u Rovinju, jer taj bogati i nagrađivani grad je jedini u Hrvatskoj bez ustroja MO koji su osnova bazne demokracije, tamo građani mogu izravno uticati na kreaciju svog životnog prostora, sudjelovati u oblikovanju budućnosti i kontrolirati potrošnju novca za projekte. "Vrijeme je za novi i drukčiji put, stoga skrojimo zajedno održivu Istru s jednakim mogućnostima za sve njene građane/nke", poručuju iz te stranke.

Najnovije vijesti