Istria home savjetuje

Kako urediti vanjski prostor kuće za odmor

0
Villa Verde
Villa Verde


Sezona rezervacija za kuće za odmor je u punom jeku i sudeći po dosadašnjem tijeku, za očekivati je da će 2017. u Istri biti još jedna uspješna turistička godina. Primicanjem proljeća, polako se pokreću radovi na dovršetku novih kuća za odmor, kao i radovi na unapređenju sadržaja postojećih objekata s ciljem povećanja cijene i dužine sezone. Kako bi postojećim, ali i budućim iznajmljivačima pokušali približiti značaj uređenja i sadržaja eksterijera kuća za odmor, Istria home vam u nastavku donosi nekoliko korisnih savjeta.

ULOGA I VAŽNOST OKUĆNICE

Pod pojmom okućnice mislimo na cjelokupni vanjski prostor jedne kuće za odmor, a koja se sastoji od: bazena sa plažom, ljetne kuhinje, natkrivene terase, te dodatnih sadržaja poput dječjeg igrališta i jaccuzia.

Preporučamo da okućnica bude ograđena i zaklonjena prirodnim zelenilom od pogleda susjeda jer gosti vole privatnost.

Vella Meli

BAZEN i PLAŽA

Kuće za odmor sa bazenom ostvaruju dužu popunjenost po značajno višim cijenama. DA, bazen se isplati, ali uz neke uvjete. Bazen mora biti ukomponiran u okoliš i u skladu sa kućom. U svakom slučaju ne preporuča se bazen manji od 30 m2, a ako kuća ima 3 ili više soba, bazen bi trebao biti veći.

Oblik bazena nije presudan, idealno rješenje nije toliko u obliku koliko u prostoru, kako bi se u njemu moglo „stvarno“ plivati. Bazen može biti raznih oblika, ovalan, kvadratni, može biti prilagođen ograničenjima zemljišta. Može imati ugrađene stepenice ili jednostavne ljestve. Također, postoje razne vrste obloga u bazenu, a odabir između pločica, folije ili mozaika stvar je osobnog ukusa. Važno je da bazen bude u skladu sa prostorom u kojem se nalazi što postižemo uređenjem plaže. Lijepo uređena plaža može dodatno istaknuti sam objekt. Važno je uskladiti podlogu plaže sa ostatkom okućnice. Ta podloga može biti drvena, kamena, ili popločana, a najbitnije je da je protuklizna.

Ako imate želju za bazenom sa slanom vodom, u početnoj investiciji će to biti znatno skuplje, no dugoročno održavanje je jeftinije. Postoje preljevni bazeni i bazeni sa skimerima (usisnicima prljavštine). Uz lijepi pogled, preljevni bazen će biti puni pogodak jer će pojačati dojam otvorenosti prema prirodi i istaknuti objekt u masi sličnih.
Uz bazen ide i dodatna oprema kao što su: vanjski tuš, ležaljke, suncobrani ili sjenila.  Ležaljke su obavezne uz sve objekte sa bazenom. Potrebno je osigurati dovoljan broj prema kapacitetu kuće. Treba paziti na kvalitetu jer se radi o vanjskom namještaju. Ležaljke pridonose estetskom dojmu plaže i bazena te bi trebalo izbjegavati plastični namještaj „jeftinog“ izgleda.

Osim ležaljki na područje plaže oko bazena se sve više stavljaju razne stolice za opuštanje što može pridonijeti atraktivnosti plaže i izgledu cijele okućnice.

Villa Zita

LJETNA KUHINJA i TERASA

Osim bazena najvažniji vanjski sadržaj je natkrivena terasa te ljetna kuhinja sa kaminom.  Kuće za odmor na području Istre iznajmljuju se u 6 najtoplijih mjeseci u godini. Iznimno se događaju rezervacije izvan tog perioda kada se vanjski sadržaji koriste u manjoj mjeri. Shodno tome, za lijepog vremena gosti borave na otvorenom pa se druženje iz kuće seli na bazen i terasu.

Iskustvo nam govori da je jedno od prvih uvjeta koje gosti traže pri odabiru smještaja za svoj odmor terasa sa kaminom i/ili ljetna kuhinja. Važno je da terasa, ljetna kuhinja i kamin budu natkriveni, a idealno rješenje je da budu smješteni u blizini bazena. Ljetna kuhinja bi trebala imati sudoper i toplu vodu, a sva kuhinjska oprema se koristi iz „prave“ kuhinje. Važno je da taj prostor ima dovoljno velik stol i stolice za maksimalan broj osoba koliko kuća može ugostiti.

Naravno da natkrivena terasa sa kaminom ne može biti nešto improvizirano, jako je važno da je usklađeno sa ostatkom kuće. Detaljima kao što su začinske biljke ovog podneblja, ukrasne vaze sa cvijećem, bakreno posuđe, jastuci, vanjske zavjese, osvjetljenje, od vanjskog prostora može se stvoriti ugodan topli ambijent koji se može lako ukomponirati kako u tradicionalnu Istarsku kuću tako i u kuću moderne arhitekture.

Villa Rosanda

Posjetite naše stranice

Ove, kao i brojne druge savjete o uređenju kuća za odmor naći ćete na Facebook stranici Istria home-a https://www.facebook.com/Istria-home-108063646019698/ dok se na web stranici www.istria-home.com broj kuća u ponudi povećava iz tjedna u tjedan tako da svakako savjetujemo da je posjetite i pogledate kako su uređene, i koje su prednosti najbolje popunjenih kuća.


Istria home d.o.o.
poslovna jedinica Labin
Zelenice 11, HR-52220 Labin
Mob. +385 91 622 8447
Tel.    +385 52 255 768
Mail: tamara@istria-home.com
Web: www.istria-home.com

Najnovije vijesti