Obilaskom doma zdravlja u Pazinu obilježen dan bolesnika

0
Svjetski dan bolesnika obilježen je obilaskom pazinske ispostave IDZ-a
Svjetski dan bolesnika obilježen je obilaskom pazinske ispostave IDZ-a

Uoči Svjetskog dana bolesnika, koji se tradicionalno obilježava 11. veljače, gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić 10. je veljače sa svojim suradnicima posjetio Istarske domove zdravlja – Ispostavu Pazin. Cilj obilježavanja Svjetskog dana bolesnika je podizanje svijesti o potrebama bolesnih, te naglašavanje značenja nužnosti humane i moralne potpore bolesnima. Ustanovio ga je Papa Ivan Pavao II. – 1993. godine kako bi potaknuo ljude različitih vjeroispovijesti da promisle o svojim mogućnostima brige i njege oboljelih.

S ciljem posjete i potpore bolesnicima te odavanja zahvalnosti svima koji se skrbe o bolesnima,  gradonačelnik Renato Krulčić danas se u prostorima Istarskih domova zdravlja – Ispostava Pazin na radnom sastanku sastao s ravnateljem Istarskih domova zdravlja Antom Ivančićem, voditeljicom Ispostave Pazin Marinom Lovrinić, zamjenicom ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Gordanom Antić Šego, voditeljicom Zavoda za hitnu medicinu – Ispostava Pazin Mirjanom Maras te njihovim suradnicima.

Gradonačelnik je zahvalio svima koji skrbe o bolesnicima i svima koji su posvetili svoj rad  njezi i podršci oboljelim pojedincima, te se zahvalio na dobroj međusobnoj suradnji ključnih institucija koje brinu o zdravlju građana Pazina i Pazinštine.  Na sastanku se potom razgovaralo o daljnjim inicijativama i nastavku međusobne suradnje te osiguravanju što boljih infrastrukturnih uvjeta kao i mogućnostima poticanja razvoja ljudskih resursa u području zdravstva poput mogućnosti stipendiranja učenika i studenata deficitarnih struka (medicinske sestre, liječnici, magistri medicinske biokemije), pokretanju nove stomatološke ambulante, daljnjem radu na razvoju palijativne skrbi, problemima s parkiranjem u krugu IDZ-a, a sve s ciljem da se građanima osigura pravovremena i što kvalitetnija liječnička pomoć.

Iako područje zdravstvene skrbi nije u izravnoj nadležnosti jedinica lokalne samouprave, Grad Pazin nastoji u partnerstvu s Istarskim domovima zdravlja - Ispostavom Pazin i Zavodom za hitnu medicinu Istarske županije – Ispostavom Pazin podržati sve aktivnosti s ciljem podizanja kvalitete života najranjivijih skupina naših stanovnika. Tako već četvrtu godinu zaredom Grad sufinancira aktivnosti koje doprinose upravo tom cilju. 2014. godine Grad Pazin je nabavio za potrebe IDZ-a (Stacionara – Pazin) poseban krevet za najteže oboljele pacijente za što je izdvojeno 16.595,26 kn. U 2015. godini je za uređenje jednokrevetne sobe za najteže oboljele pacijente izdvojeno 30.000 kuna, a u 2016. godini je za uređenje prostora i poboljšanje uvjeta boravka u Stacionaru za pacijente u terminalnoj fazi i ostale pacijente te za uređenje jedne trokrevetne sobe izdvojeno 45.073,81 kuna.

Za 2017. godinu planirano je u proračunu za navedenu namjenu izdvojiti 50.000 kuna. Isto tako, Grad Pazin i Istarski domovi zdravlja 2016. godine potpisali su Pismo namjere kojim su iskazali volju i spremnost za adaptaciju, uređenje i opremanje Stacionara u Pazinu te nastavak suradnje u izradi daljnje projektne dokumentacije za  rekonstrukciju i proširenje IDZ-a u Pazinu. Osim toga, Grad Pazin zajedno s Istarskom županijom, Zavodom za hitnu medicinu Istarske županije i Istarskim domovima zdravlja sukladno ugovoru sufinancira hitnu medicinsku pomoć iznad standarda. Ukupno je u razdoblju od 2012. do 2016. godine za tu namjenu osigurano iz proračuna Grada Pazina 517.151,68 kuna.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa