Grad Poreč postao partner na EU projektu Empowering

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Grad Poreč proteklog je mjeseca postao partner na EU projektu pod nazivom Empowering (Empowering local public authorities to build integrated sustainable energy strategies). Empowering je projekt iz programa Horizon 2020, a financira se sredstvima Europske unije. Poreč je svoj interes za ovaj projekt iskazao još protekle godine, a sve se realiziralo uključenjem Poreča u Regionalni odbor za energiju Istarske županije. Koordinator aktivnosti na području Istarske županije je Istarska razvojna agencija (IDA).

Svrha projekta Empowering je tran­zicija ka niskougljičnom razvoju šest europskih država: Italije, Španjolske, Rumunjske, Hrvatske, Mađarske i Grčke, dok je glavni cilj projekta osnaživanje lokalne i regionalne vlasti (tvor­aca politike i djelatnika javnih tijela) država sudionica, s ciljem razvoja načela održive energije koja su u skladu s inicijativom Europske unije za klimu i energiju, te u skladu sa Sporazumom Grado­načelnika i Novim integriranim Sporazumom za klimu i energiju, a čiji je Grad Poreč potpisnik.

Za Grad Poreč ulogu koordinatora ima gradsko poduzeće Parentium, a najavljeno je planiranje mjera u skladu  europskom energetskom Strate­gijom 2030, te postavljanje novih ciljeva u kontekstu smanjenja emi­sija stakleničkih plinova, implementacije obnovljivih izvora energije, te provođenja politike energetske učinkovitosti i održivog razvoja. Također, regionalne će vlasti usvojiti integrirane strategije i inovativne mo­dele financiranja s ciljem ubrzavanja javnih i privatnih investicija iz područja energetike. Projekt Empowering iznjedrit će nove ''know-how'' alate i metodologije putem interaktivnog, višedisciplinarnog procesa, koji će se implementirati na transnacionalnoj i lokalnoj razini.

Jedna od glavnih aktivnosti u sklopu provedbe projekta bit će i revizija i nadopuna postojećeg Akcijskog plana energetski održivog razvoja Grada Poreča 2013. – 2020., strateškog provedbenog dokumenta grada kojim su propisane smjernice razvoja energetske politike grada, za naredni vremenski period do 2030. godine. Projekt Empowering neće samo potaknuti razvoj, nado­gradnju i implementaciju akcijskih planova za održivu energi­ju do 2030. godine u više od 70 gradova diljem Europe, već će i oblikovati energetsku viziju šest regija do 2050. godine, koja će biti u skladu s prioritetima prihvatljivim za financiranje iz Strukturnih fondova (ERDF i ESF) u razdoblju 2014.-2020., čime će se pridonijeti učinkovitijem financijskom iskorištavanju EU sredstava.

Tijekom protekle tri godine na području našega grada provedena su ukupno 22 projekta iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, te zaštite okoliša slijedom kojih su se dogodile investicije u vrijednosti od gotovo 3.700.000 kn. Prijavom navedenih projekata na različite dostupne izvore sufinanciranja ostvareno je pravo na bespovratna sredstva u visini od 1.830.000 kn, što znači da ostvarena bespovratna sredstva u navedenim projektima iznose gotovo 50 posto ukupnih investicija.

Uspješnost provedbe projekata uvelike ovisi o strateški kvalitetnom planiranju svakog koraka realizacije pojedinog projekta, na način da se za svaki od njih iznađu načini, te predvide mogućnosti sufinanciranja dijela, ili pak cijele investicije bespovratnim sredstvima, ondje gdje je to i ostvarivo.

Upravo taj koncept ulaganja minimalnih vlastitih (proračunskih) sredstava, uz osiguravanje maksimalnih sredstava bespovratnog sufinanciranja, rezultirat će kraćim periodom povrata investicije, te bržim oslobađanjem sredstava za daljnje investicije. Tako će se u konačnici realizirati  projekti koji će dodatno pokrenuti zatvoreni krug kontinuiranih investicija, a koji će se financirati iz vlastitih ušteda.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa