stručni skup

U Trstu raspravljali o istarskom komunizmu

0
Granica Italije i Slobodnog teritorija Trsta
Granica Italije i Slobodnog teritorija Trsta

"Jadranski komunizam i narodne vlasti u Rijeci i Istri: izvori, metode i nove interpretacije", naziv je međunarodne konferencije održane 3. veljače na Regionalnom institutu za povijest oslobodilačkog pokreta Furlanije Julijske krajine i Sveučilišta u Trstu.

Susret je u tršćanskoj Vili Prinz okupio novu generaciju povijesničara iz Hrvatske, Slovenije i Italije, koji su u posljednje vrijeme dali inovativne i nove doprinose toj temi. "S obzirom da su se pojavile nove generacije povjesničara i novi izvori, smatramo da je potreban razgovor", rekao je Raoul Pupo sa Sveučilišta u Trstu.

Sudjelovali su Marco Abram sa Sveučilišta u Rijeci, koji je govorio o lokalnim identitetskim politikama, povjesničarka Gloria Nemec, koja se osvrnula na poslijeratno iseljavanje te Nevenka Troha s Instituta za noviju povijest iz Ljubljane.

Govorile su i Mila Orlić sa Sveučilišta u Rijeci te dvije predstavnice Zajednice Talijana: Orietta Moscarda Oblak s Instituta za povijesna istraživanja iz Rovinja te Alessandra Argenti Tremul. Potonja je naglasila kako je zbog internacionalizacije, u Zoni B jugoslavenska uprava primjenjivala mekši pristup. (K.S.R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa