Istranke prve u Hrvatskoj po stopi namjernog pobačaja 

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je izvješće o pobačajima u 2015. godini, iz kojeg proizlazi da je, prema prebivalištu osoba koje se podvrgnu legalno induciranom, odnosno namjerno izazvanom pobačaju, Istra u samome vrhu u Hrvatskoj. Naime, 2015. godine Istranke su pobacile 614 puta, od čega je spontanih pobačaja bilo 69, legalno izazvanih 315, pod kategorijom "ostalih abnormalnih produkata začeća", u što spada primjerice odumrlo jajašce, njih 203, a u kategoriji "ostali", u što spada vanmaterična trudnoća, njih 27.

Najviše su pobacivale žene s prebivalištem u Zagrebu, među kojima je registriran 1.121 pobačaj. Istranke su, međutim, prve u Hrvatskoj po stopi legalno induciranog, odnosno namjerno izazvanog pobačaja na 100 tisuća fertilnih žena. Ta stopa kod žena s prebivalištem u Istarskoj županiji iznosi 708,0, dok su odmah iza njih stanovnice Varaždinske županije s 638,2. Najnižu stopu imaju žene u Brodskoposavskoj županiji (63,8). Pod induciranim pobačajem podrazumijevaju se slučajevi namjernog prekida trudnoće, bilo zbog neplaniranog začeća, odnosno nepoželjnosti trudnoće, bilo zbog zdravstvene ugroženosti majke.

Statistike HZJZ-a pokazuju i broj i vrstu pobačaja prema zdravstvenoj ustanovi u kojoj je obavljen. Jedina iz Istre na listi je pulska Opća bolnica, gdje je u 2015. godini obavljeno ukupno 559 pobačaja. Od toga je spontanih bilo 57, legalno induciranih 290, abnormalnih produkata začeća 186, a ostalih abnormalnih pobačaja 26.

U javnosti se, međutim, navedena statiska na razini cijele države uzima s određenom rezervom, jer postoje indicije da se dio pobačaja obavi mimo službenih statistika, po diskrecijskom dogovoru liječnika i pacijentice. U 2015. godini u Hrvatskoj nije zabilježen niti jedan slučaj smrti od posljedica pobačaja. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa