Restoran Monte iz Rovinja u izboru punom propusta dobio Michelinovu zvjezdicu

0
Restoran Monte u Rovinju
Restoran Monte u Rovinju

Restoran Monte iz Rovinja dobio je Michelinovu zvjezdicu, najprestižniju oznaku u gastronomiji. Osim njih 35 s preporukom prestižnog gastro-vodiča, Hrvatska sada ima i prvi koji je dobio laskavu titulu nositelja Michelinove zvjezdice, donosi Index.hr.

Michelin je, naime, na svom službenom Twitter profilu objavio kako su po prvi put napravili selekciju restorana u Hrvatskoj.

Već su se prije širile glasine o Michelinovim inspektorima koji su pretraživali hrvatske restorane u 2016. godini, iako ništa od toga nije bilo službeno potvrđeno. No, danas su ipak u samom Michelinu potvrdili da smo uvršteni u elitno svjetsko gastronomsko društvo, a najveća čast, ona nositelja čuvene zvjezdice, pripala je već spomenutom restoranu Monte.

Izbor pun propusta

No, uz priznanje rovinjskom Monteu, pozornost je privukao i popis Michelinovih preporuka restorana u Hrvatskoj, koji je u najmanju ruku čudnovat. Prvi propust odnosi se na sliku Dubrovnika koji su objavili na Twitteru uz najavu dodjele zvjezdice restoranu koji se nalazi u - Rovinju.

Uz to, na Michelinovom popisu restorana koji su dobili preporuku našao se i bistro Fajn, koji je već mjesecima zatvoren, a izostavljen je jedan od najboljih restorana u Hrvatskoj - Pellegrini.

"Nevjerojatno mi je da ne znaju da je bistro Fajn već mjesecima zatvoren... I da nema Pelegrinija niti među preporukama?! Svašta... Sramota za Michelin. Za neke je nevjerojatno da su na ovom popisu na kojem nije bilo mjesta za Bevandu, Malu Hižu, Plavi podrum i slične. Monte i slika Dubrovnika?! Monteu sve čestitke, to je doista dobar restoran", komentirali su odmah na Facebooku upućeni u gastro zbivanja.

Andrej Barbieri: Ovo je sramota za Michelin!

Michelinov popis je u razgovoru za Index komentirao i Andrej Barbieri, jedan od najboljih chefova u Hrvatskoj.

"Nema najboljeg hrvatskog restorana - Pellegrinija. Ono što je prepoznato među svima nama, čovjek se ubija da ima lokalne namirnice i prezentira ih na razini svjetske gastronomije. S druge strane postoje tri restorana koja su zatvorena. U preporukama u Zagrebu nema poveznica između gastronomije i lokalnog. Nevjerojatno je da postoje dva restorana koja su preporuke od kojih je jedan izbačen iz udruge JRE, jer je gastronomski nivo ispod kriterija. Ali Michelinu je dovoljno za preporuke. Neću ulaziti u polemike o Slovencima, koji imaju deset boljih restorana a niti jednu izjavu. Ako hoćemo govoriti o tom što je Michelin, izgubili su ovdje ono zbog čeg smo ih cijenili. Doduše, izblamirali su se i kad su prvi put NY ocijenjivali. Apsolutno je nevjerojatno da su uvrstili tri restorana koja ne postoje, to je sramota za Michelin!", rekao nam je Barbieri.

Mate Janković: Monte je godinama u vrhu scene

"Uvrštavanje Hrvatske u najjači restoranski vodič na svijetu je velika nagrada za našu gastronomiju i šamar onima koji su tvrdili da se tako nešto neće desiti još barem desetljeće. Michelin je preporukom istaknuo mnoge dobre lokale ali je prva zvjezdica za rovinjski Monte posve zaslužena. Monte je godinama u vrhu scene, vlasnici su samozatajni, vrijedni i ovo je trijumf njihovog rada. Drago mi je jer će se nakon ovoga razviti još jača konkurencija jer je sada konačno svima jasno da je to moguće postići i u Hrvatskoj. Koristim također priliku da čestitam vlasnicima i ekipi restorana Monte u želji da im se uskoro pridruži još naših restorana.

Ono što me osobno iznenađuje je uvrštavanje zatvorenih restorana, što se vodiču takvog renomea ne bi smjelo dešavati, ali znajući da smo zemlja paradoksa, niti ovo nije moglo proći bez kontroverze. Moja najveća zamjerka vodiču je činjenica što u njega nije uvršten po mnogima (i meni) najbolji restoran u Hrvatskoj, Pelegrini. Nadam se da će dogodine ta nepravda biti ispravljena", rekao je za Index Mate Janković, poznati hrvatski chef.

Ivan Pažanin: Tko se ovom nadao? Od srca čestitam!

U razgovoru za Index naš poznati kuhar Ivan Pažanin kazao je kako je oduševljen priznanjem koje je dobio restoran Monte.

"Evo, i ja sam dobio informaciju prije pola sata, toliko sam oduševljen da ne znam što da vam kažem. Napokon! Napokon da smo na gastro sceni prepoznati, to i zaslužujemo. Krenuli smo od ovoga, i baš mi je drago zbog njih, čestitam im od srca, ovo je odlično", rekao nam je.

Na pitanje o tome ima li šanse da još koji hrvatski restoran krene sličnim putem, sada kad je jedan već okrunjen, Pažanin nam je kazao: "Čujte, sad smo probili led, sad je puno lakše. Ne znam tko se ovome nadao. Nitko se nije nadao da će tako brzo doći do toga, a masu puta smo pričali o tome, za mene je to nešto čudesno, baš sam sritan i ponosan".

Michelin ocjenjuje restorane već dulje od 100 godina, pa su tako svoj prvi vodič izdali davne 1900. godine. 26 godina nakon toga počeli su slati anonimne ocjenjivače po restoranima koji ih recenziraju. Poznato je da Michelinovi recenzenti ne ocjenjuju uređenje restorana ili kvalitetu usluge nego samo kvalitetu hrane, kulinarsku tehniku te konzistentnost hrane u pojedinom restoranu. U početku je Michelin restoranima koji su to zaslužili dodjeljivao samo jednu zvjezdicu, a s vremenom su ih odlučili uvesti još dvije.

Ministar turizma: Jasan signal da Hrvatska ima sjajnu gastronomiju

O dodjeli Michelinove zvjezdice rovinjskom restoranu Monte oglasio se i hrvatski ministar turizma Gari Capelli:

"Ponosni smo što je Michelin ocijenio da su naši restorani vrijedni preporuke, a posebno je zadovoljstvo što je jedan naš restoran dobio zvjezdicu, što je najveće priznanje našoj gastronomskoj sceni, ali i turizmu općenito", rekao je ministar za HRT.

"Dodjela ovakvog priznanja bit će velik poticaj svima ostalima u turističkom sektoru, posebice ugostiteljima jer je to najbolji put ka međunarodnoj afirmaciji hrvatske gourmet scene. Prednost gastroponude Hrvatske svakako je dobavljivost svježih namirnica tijekom cijele godine te mogućnost kreiranja atraktivnih menija, ali moramo biti svjesni da je u cijelom tom procesu nužna edukacija i ulaganje u ljude, povezivanje s kvalitetnim proizvođačima namirnica te stjecanje međunarodnog iskustva chefova", dodao je Capelli, donosi Index.hr

Puni popis restorana koji su dobili Michelinovu preporuku:

Dubrovnik: Nautika, 360, Vapor, Stara Loza, Pantarul, Proto, Azur, Dubrovnik, Kopun i Bistro Tavulin

Zagreb: Apetit City, Gallo, Le Bistro Esplanade, Zinfandel’s, Takenoko, Mano, Dubravkin put, Boban, Fajn, Mundoaka, Bistro Apetit i Agava.

Istra: Pergola, San Rocco, Marina, Damir & Ornella, Sv. Nikola, Wine Vault – Monte Mulini, Batelina, Zigante, Alla Beccaccia, Konoba Morgan, Konoba Čok i Meneghetti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa