Flego na sjednici o zbrinjavanju otpada u Bruxellesu

0
Sa sjednice Odbora regija
Sa sjednice Odbora regija

Istarski župan Valter Flego sudjeluje 31. siječnja i 1. veljače u Bruxellesu, na tematskoj sjednici Obora regija o zbrinjavanju otpada, a kojoj prisustvuju i brojni europski čelnici, predstavnici Europske komisije i Europskog parlamenta, kao i građani. Fokus sjednice je prvenstveno na cirkularnoj ekonomiji, kao važnom segmentu gospodarenja otpadom o čemu su svoja mišljenja iznosili predstavnici europskih regija i gradova.

Naime, oni smatraju kako je nužno čim prije prekinuti s dugogodišnjom lošom praksom zbrinjavanja otpada te početi s efikasnijim gospodarenjem otpadom i vrijednim sirovinama u njemu, po načelima cirkularne ekonomije. Drugim riječima, osnovna je ideja da se otpad jedne industrije mora pretvoriti u sirovinu druge industrije, kako bi se proizvod ponovno koristio, reciklirao i iskorištavao na druge načine. Nadalje, drže kako su učinci primjene cirkularne ekonomije vidljivi i mjerljivi na najjasniji način - kroz radna mjesta. Prema analizama Europske komisije, kada bi se u potpunosti primjenjivali zakoni EU-a vezano uz gospodarenje otpadom u EU bi se do 2020. stvorilo 400.000 novih radnih mjesta.

Prema županovim riječima, sudionici rasprave složni su kako bez centara za gospodarenje otpadom nema sustavnog gospodarenja otpadom. Stoga, smatraju kako Europska unija treba jače financijski poduprijeti sve regije koje idu na sustavno gospodarenje otpadom, posebice u pogledu sufinanciranja zbrinjavanja otpada, kako bi što manje tereta snosili građani. „Istarska županija je, uz Primorsko-goransku županiju, prva u Hrvatskoj krenula u projekt izgradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom te tim učinila značajan iskorak po pitanju suvremenog zbrinjavanja otpada i zaštite okoliša. U tome smo uspjeli zahvaljujući snažnoj suradnji Županije i jedinica lokalne samouprave“, kazao je župan Flego dodajući kako je projekt ŽCGO Kaštijun vrijedan 35 milijuna eura, od čega sufinanciranje od strane Europske unije iznosi 25 milijuna eura.

Govoreći o zbrinjavanju otpada, župan Flego je naglasio kako od presudne važnosti pitanje zbrinjavanja opasnog otpada, što bi prema zaključcima sjednice, trebala nadzirati država. Odbor regija će pri završetku sjednice izraditi smjernice, odnosno mišljenja koji će potom biti upućeni EK kako bi isti bili ugrađeni u predmetne zakone.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa