U subotu utrka Compressport IstraTrek Motovun

0
Alen Paliska i Iva Jeletić Prodan
Alen Paliska i Iva Jeletić Prodan

Compressport IstraTrek, tradicionalna treking utrka koju već dvanaestu godinu za redom organizira labinski klub SRK Alba, održat će se u subotu, 4. veljače, najavila Je Turistička zajednica Općine Motovun na konferenciji z anovinare održanoj 31. siječnja.  

Utrka se boduje je Hrvatsku Treking ligu i novoosnovani Istarski Treking Kup. Na utrci se očekuje više od 600 natjecatelja, što je svakako velik broj posjetitelja u zimskom periodu, ali i apsolutni rekord IstraTreka. Velikom interesu koji vlada za utrku svakako doprinosi lokacija održavanja, magični Motovun je uvijek rado viđena destinacija, međutim i garancija kvalitete same utrke koja je posljednjih sedam godina u samom kvalitativnom vrhu sličnih manifestacija u Hrvatskoj i okolnim zemljama.

IstraTrek je vrlo zanimljiva manifestacija koja se u Istri organizira od 2006. godine. Na prvom izdanju te manifestacije je nastupilo tek 11 trkača, ali je godinama utrka dobila kultni status i danas je nezaobilazna stanica svakom pravom trekeru i pustolovcu. Kuriozitet utrke je to da se svake godine organizira na drugom mjestu u Istri, na taj način promovirajući naš prekrasni istarski krajobraz ali i značajno doprinosi lokalnoj turističkoj ponudi i povećanom broju noćenja u predsezonskom periodu.

Treking podrazumijeva pronalaženje kontrolnih točaka pomoću zemljovida i kompasa te se pravci kretanja natjecatelja unaprijed ne mogu znati, kao ni udaljenost koju će prijeći budući da staza između kontrolnih točaka nije označena već natjecatelji sami biraju svoj put. Međutim, manifestacija se ipak sastoji od tri različite kategorije koje se prilagođene svim uzrastima, a i predviđene udaljenosti su prilagođene natjecateljima, od potpunih rekreativaca do vrhunskih trkača. Predviđena staza za najkraću, Active kategoriju, je 13 km, srednja Challenger će biti duga oko 26 km, a samo najodvažniji će se odlučiti na zahtjevnu Marathon kategoriju dugu više od 45 km uz oko 1500 metara visinske razlike. Sam teren utrke se od Motovuna prostire prema jugu i zasigurno će pružiti vrhunski doživljaj natjecateljima koji dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Velike Britanije. Na „meniju“ će se naći strma brda, blatne doline, orijentacijski vrlo zahtjevne ravnice, stari gradići, neprohodna makija, znači sve ono što tvori vrhunski treking doživljaj.

Za najbolje će se u subotu pobrinuti tvrtka Sport box d.o.o., Turistička zajednica Motovun, te organizator utrke klub SRK Alba koji su zajedno pripremili vrlo vrijedne nagrade. Osim toga, organizator će pri samom startu svake kategorije izvući po jednog sretnog dobitnika za sljedeću klupsku utrku, Dvigrad Trek, koji će se održati u Kanfanaru 27. svibnja.

Manifestacija otvara vrata već u petak popodne kad u hotelu Kaštel u Motovunu počinju prijave, start najduže utrke će biti u subotu u 9 sati, a masovni start Active i Challenger kategorije je planiran za subotu u 10 sati s gradskog trga. Ovim putem SRK Alba i Turistička zajednica Motovun pozivaju sve zainteresirane da u subotu dođu do Motovuna i podrže trkače, na startu i cilju ali i diljem staze. Kontrolne točke i zemljovid utrke će biti objavljene u petak u 18 sati na web stranici www.istratrek.srk-alba.hr.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa