EU fondovi: 77 milijuna kuna za projekt navodnjavanja Petrovija

0
Sastanak u umaškoj gradskoj vijećnici
Sastanak u umaškoj gradskoj vijećnici

U umaškoj gradskoj vijećnici 27. siječnja održano je službeno predstavljanje projekta javnog navodnjavanja područja Petrovija koji će se financirati iz EU fondova (85%) i Proračuna RH (15%).

Na sastanku, kojemu su prisustvovali zamjenici gradonačelnika Umaga Mauro Jurman i Niko Čančarević, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije Milan Antolović te viša stručna suradnica za vodoprivredu Ivana Mihalić Fabris, voditelj projekta dr.sc. Danko Holjević iz Hrvatskih voda VGO Rijeka, Goran Travaš iz Istarskog vodovoda Buzet d.o.o. te Josip Brajdić i Tatjana Travica u ime Instituta IGH d.d. RC Rijeka, predstavljen je cjelokupan projekt težak gotovo 77 milijuna HRK koji bi uvelike trebao olakšati navodnjavanje poljoprivrednog područja u okolici naselja Petrovija.

Područje navedenog projekta, odnosno obuhvat sustava javnog navodnjavanja Petrovija, zauzima gotovo 537 ha poljoprivrednog zemljišta. Sukladno projektu, koji će se u cijelosti financirati državnim sredstvima te sredstvima Europske unije, navodnjavanje poljoprivrednih površina predviđeno je iz mini akumulacije Petrovija 1 (V=1.000.000 m3) koja je smještena u neposrednoj blizini, točnije  u prirodnoj depresiji. Punjenje mini akumulacije Petrovija 1 bit će ostvareno iz vodoopskrbnog sustava Istarskog vodovoda.

Sustav za navodnjavanje predmetnog područja sastoji se od spomenute mini akumulacije Petrovija, crpne stanice, bazena i cjevovoda za navodnjavanje te dovodnog cjevovoda kojim će se puniti mini akumulacija. Za dovod vode do poljoprivrednih parcela predviđeni su cjevovodi ukupne duljine 20 km koji povezuju poljoprivredne površine s mini akumulacijom.

Time Grad Umag uvodi potpuno novi sustav u okviru najsuvremenije tehnologije s ciljem kontinuiranog rasta i razvoja, kao grada, tako i gradskih naselja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa