Beuysov student izlaže u Cvajneru, bilo je i žive svirke

0
Orlando Mohorović (foto: Kristian Stepčić Reisman)
Orlando Mohorović (foto: Kristian Stepčić Reisman)

Prvo ovogodišnje izdanje programa Ame galerije Cvajner održano je 21. siječnja, a na rasporedu su bile live svirke Jana Kinčla Zera i Regies Kattiea te Ame rezidenata Evana i Boruta. Osim toga posjetitelji su imali priliku vidjeti i izložbu radova Orlanda Mohorovića iz Rapca. Izložba se sastoji od 15 do dvadeset radova nastalih u zadnjih 15 godina. Radi se o reminiscencijama na neka djela i projekte koji su ranije započeti, a ovom izložbom su redizajnirani. U njima autor potvrđuje svoju preokupaciju crnim krugovima na bijeloj površini, tj. radi se o svojevrnoj redukciji i minimaliziranju prijašnje paradigme, povezane konceptualnim prikazima kojima se autor bavio 1970-ih godina.

Dio radova bio je ranije izložen u Narodnom muzeju u Labinu, a druga polovica je iz vlastite kolekcije autora. Neki su radovi i namjerno "zamrznuti" 1970-ih godina, kako bi ih autor ili netko drugi dovršio. Koncept izložbe je da se crnim krugovima na bijelog drvenoj bareljefnoj podlozi stave u međuodnos kontrast i volumen. Neke slike bile su izložene i u MC Galeriji u New Yorku, a portret u crno-bijelom bio je izložen na bijenalu portreta u Samoboru. Neke je radove imala priliku pogledati i publika u HDLU Rijeka. 

Orlando Mohorović je rođen u Labinu 1950. Završio je Školu za primijenjene umjetnosti u Splitu. Diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Dusseldorfu 1974. u klasi prof. Josepha Beuysa. Redovito sudjeluje na izložbama Labinskih galerija, Labinskog uzleta likovnosti i na zajedničkim izložbama istarskih umjetnika. Izlagao je samostalno i skupno u Hrvatskoj i u inozemstvu. Prvu samostalnu izložbu priredio je1970. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Član je HDLU Rijeka i HZSU Zagreb.

„Zagrebački DJ, producent i live izvođač Jan Kinčl kojeg smo imali prilike čuti na Ame-u u DJ varijanti je odnedavno upario svoje glazbeno znanje sa francuskim klavijaturistom Regis Kattieom a sama kolaboracija između dvojca je proizašla iz zajedničkih studijskih sessiona. Balansirajući na tankoj liniji između elektronike i jazza, sama činjenica da imaju poprilično izražen kontrast u muzičkim pozadinama te da dijele opširne poglede na glazbu i njeno izvođenje je rezultirala vrlo zanimljivom suradnjom. Oboje dijele želju za dubokim istraživanjem područja gdje se preklapaju njihovi žanrovi i to se uvijek iscrtava u njihovim nastupima stoga smatramo da će ovo biti prava poslastica za naš grad“, navodi se u opisu glazbenog programa.

S jedne od prijašnjih izložbi: Radovi iz Cvajnera nalaze se na zidu lijevo i desno

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa