Grad Pula četvrtu godinu zaredom izdaje brošuru Proračun u malom

0
 Novi je proračun sačuvao visoku razinu društvene osjetljivosti
Novi je proračun sačuvao visoku razinu društvene osjetljivosti

Od 23. siječnja je na stranicama grada Pule (www.pula.hr) dostupna nova verzija brošure „Proračun u malom 2017.“ koja svim građanima omogućuje sažet pregled najvažnijih stavki gradskog proračuna, koji je realan, racionalan i stabilan. Brošura sadrži cjelovite informacije o načinu na koji novac dolazi u proračun, u što se sve gradski novac planira investirati, a istaknute su i najvažnije smjernice razvoja grada u područjima gospodarstva, školstva, sporta, socijalne skrbi te kulture, s posebnim naglaskom na najznačajnijim kapitalnim i razvojnim projektima koji se planiraju provesti u tekućoj godini.

„Čak polovica gradskog proračuna u 2017. usmjerena je prema Upravnom odjelu za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu. Pred nama je nastavak uređenja Trga kralja Tomislava, investicija vrijedna 24,2 milijuna kuna, proširenje pulske zaobilaznice, odnosno Ulice Prekomorskih brigada za što je osigurano nešto više od 25 milijuna kuna, uređenje groblja te početak gradnje javnog gradskog bazena“, istaknuo je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Kako bi skrojila verziju proračuna koji maksimalno zadovoljava potrebe i želje građana Pule, gradska je uprava nastavila s osluškivanjem potreba i želja građana pa su značajna sredstva izdvojena i za manje investicije koje su predlagali sami građani i mjesni odbori, poput izgradnje dječjih igrališta. Osim toga, novi je proračun sačuvao visoku razinu društvene osjetljivosti te je gotovo trećina sredstava usmjerena u obrazovanje, sport, zdravstvo i socijalnu skrb. Povećan je iznos subvencija po djetetu u privatnim vrtićima s 900 na 950 kuna te je osigurano 770 tisuća kuna za stipendije za izvrsnost i stipendije za studente slabijeg imovinskog statusa.

„Osigurali smo i besplatan javni gradski prijevoz za naše sugrađane koji su darovali krv više od 75 puta“, naveo je Miletić. Iz brošure je vidljivo kako je kroz Program socijalne skrbi osigurano gotovo 17 milijuna kuna za razne potpore za potrebite i socijalno ugrožene građane. Grad Pula će i u 2017. nastaviti sa stvaranjem pozitivnog poslovnog okruženja te raznim mjerama poticati rast i razvoj malog poduzetništva i gospodarstva. Stvorena pozitivna poduzetnička klima omogućila je Puli da zauzme vodeću poziciju u Hrvatskoj te postane prvi grad u Hrvatskoj po broju poduzetnika.

„Prema istraživanju Instituta za javne financije, Puli je ponovno potvrđen status jednog od najtransparentnijih i najotvorenijih gradova u Hrvatskoj. Rezultat je to pravovremenog objavljivanja svih potrebnih proračunskih dokumenata“, istaknuo je pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić nadodavši kako Pula redovito vodi otvoren dijalog sa svojim sugrađanima. „Grad komunicira kroz razne platforme, poput web stranice www.proracun.pula.hr, projekta Participativno budžetiranje kojeg provodi zajedno s Udrugom Zelena Istra, javnih tribina po mjesnim odborima i same aplikacije e-Proračun. Na taj je način ostvaren i glavni cilj, a to je maksimalno približavanje i tumačenje svih podataka i informacija prema samim građanima“, istaknuo je Matić. Nova verzija brošure „Proračuna u malom 2017.“, osim što će biti postavljena na službenu web stranicu, bit će i distribuirana na adrese preko 23 tisuće pulskih kućanstava.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa