ivan jakovčić

Iskoristiti mogućnosti rastućeg podatkovnog gospodarstva

0
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

U raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) 20. siječnja podržao je prihvaćanje pravnih i tehničkih rješenja za pokretanje europskog podatkovnog gospodarstva.

„Rastuće podatkovno tržište nova je prilika za europsko gospodarstvo. Da bismo tu priliku iskoristili moramo podatkovnom tržištu prići odgovorno i definirati jasna, precizna ali i pojednostavljena pravila. Zakonskom regulativom moramo razriješiti pitanja vlasništva nad podacima, prenosivost, dostupnost i lokalizaciju podataka te utvrditi pravila vezana uz istraživanja i inovacije u podatkovnom gospodarstvu. Iznimno je važna i stroga regulacija zaštite osobnih podataka. Sve to moramo uskladiti sa strategijom uspostavljanja jedinstvenog digitalnog tržišta“, rekao je Jakovčić.

Vrijednost podatkovnog gospodarstva EU-a 2015. procijenjena je na 272 milijarde EUR (s porastom od 5,6 % na godišnjoj razini), a u tom bi se području do 2020. moglo zaposliti 7,4 milijuna ljudi. „Da bismo osigurali uspješnost Europe u rastućem podatkovnom gospodarstvu posebno naglašavam potrebu partnerstva institucija EU-a sa zemljama članicama ali i s regionalnim i lokalnim vlastima te s privatnim sektorom, bilo da je riječ o velikim ili malim tvrtkama. Ostvarujući takvo partnerstvo naše će gospodarstvo u sektoru podatkovnog tržišta biti još učinkovitije i jače“, zaključio je Jakovčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa