Plominske termoelektrane 2016. ostvarile rekordnu proizvodnju

0
TE Plomin
TE Plomin

Termoelektrana Plomin 1 proizvela je u 2016. godini najviše električne energije na godišnjoj razini otkad je 1970. godine puštena u pogon i time premašila rekordnu proizvodnju iz 2015. godine. Kako objasniti da dotrajala termoeletrana radi bolje nego ikada, upitali smo direktora Termoelektrane Plomin Mihajla Mirkovića.

„TE Plomin 1 je u 2016 godini proizvela 819.322 MWh uz 7.873h rada na mreži. To  je šest posto više od planirane proizvodnje za 2016. godinu. Kada se uzme u obzir da je blok star 45 godina, to su iznimni rezultati. TE Plomin ipak nije dotrajala elektrana. U 45 godina su se investirala značajna sredstva u poboljšanja i rekonstrukcije tako da se danas tehnološki TE Plomin 1 dosta razlikuje od elektrane s početka životnog svog vijeka. Glavni razlozi ovakvih odličnih  rezultata su znanje naših djelatnika na lokaciji koji svakodnevno kroz svoje aktivnosti bilo to u proizvodnji, održavanju ili drugim odjelima rade sve kako bi obje elektrane radile najbolje i najpouzdanije“, odgovorio nam je Mirković.

* Kakva je bila proizvodna godina za TE Plomin 2?
- Kao i TE Plomin 1 i TE Plomin 2 je imala odličnu godinu. Proizvela je 1.531.264 MWh uz 8.235 sati rada na mreži. To je za dva posto više od planirane proizvodnje i svakako je rezultat u razini najboljih europskih elektrana. Također treba napomenuti da je u 2016. godini na lokaciji Plomin, znači TE Plomin 1 i 2, sveukupno proizvedeno najviše električne energije otkada postoje obje elektrane na lokaciji.

Mihajlo Mirković

* Ova će godina biti obilježena izgradnjom DENOX postrojenja. Što novo postrojenje donosi novoga u organizacijskom smislu? Hoće li biti potrebe za novim zapošljavanjima?
- Što se tiče zapošljavanja u TE Plomin, 2015. i 2016. godina bile su izrazito dinamične. Veliki broj naših djelatnika je otišlo u mirovinu te je došlo do generacijske smjene u organizacijskom smislu. Iz toga razloga je u zadnje dvije godine zaposleno 11 djelatmika. Što se tiče DENOX postrojenja, navedeni projekt neće direktno utjecati na organizaciju u elektrani te će se sve aktivnosti pokriti već postojećim radnim mjestima.

* Zastoj zbog izgradnje bit će iskorišten za remont. Koliko će remont trajati i koji se zahvati planiraju izvesti?
- Ova je godina što se remontnih radova izrazito opsežna i kompleksna. U periodu od 15. svibnja do 27. kolovoza planirano je dovršenje dviju velikih ugovorenih investicija: DENOX postrojenja i retrofit turbine u vrijednosti od preko 27 milijuna eura. Samo trajanje remonta je 78 dana i značajno je duže od normalnih remonata koji inače traju između 21 i 28 dana. Tijekom remonta će se osim navedenih velikih investicija odraditi i ostale manje remontne aktivnosti kako bi elektranu doveli u stanje za sigurnu proizvodnju za daljnji period.

* Lanjski Dan otvorenih vrata bio je jako dobro posjećen. Pretpostavljam da će ove godine građanima omogućiti da, među ostalim, razgledaju i veliku novost – DENOX postrojenje?
- Projekt Dan otvorenih vrata u TE Plomin započeli smo prije dvije godine s namjerom približavanja naših pogona susjedima i svim zainteresiranim posjetiteljima te stvaranja boljih veza s lokalnom zajednicom. Sa istim događajem nastavili smo i u 2016. kada smo imali sveukupno preko 250 posjetitelja na lokaciji. Dan otvorenih vrata organizirali smo uz pomoć Turističke zajednice Općine Kršan kao i same Općine Kršan, koji su nam pomogli u organizaciji popratnih događanja uz sam obilazak elektrane te im na tome zahvaljujemo. Ove godine nastavljamo s danom otvorenih vrata kao i s ostalim projektima s lokalnom zajednicom koje smo provodili tijekom godina. (Robi Selan)

Najnovije vijesti