pismo iz pazinske udruge

Spasite pse od tartufara: Nose im bogatstvo, a ovi ih zlostavljaju!

5
Blondy: Mnogi su je htjeli udomiti ili posuditi, tvrdi Mae Isaksson
Blondy: Mnogi su je htjeli udomiti ili posuditi, tvrdi Mae Isaksson

Mae Isaksson iz pazinske udruge Happy End uputila je medijima i nekim institucijama "poziv na rješavanje problema zanemarivanja i zlostavljanja tartufarskih pasa", i to "povodom najnovijih dojava o užasnim uvjetima u kojima žive tartufarski psi u Livadama". Pismo prenosimo u cijelosti:

Na slici vidite Blondy. Kad sam je preuzela imala je 10 godina. Poznata je na širem podrucju Motovunštine kao jedan od najboljih tartufarskih pasa. Vlasnik je pokušao sve da je dobije natrag. Mnogi stanovnici Motovuna mjesecima su pokusavali "udomiti" ili kupiti Blondy. Neki su je htjeli samo "posuditi". Jer osim što je bila izvrstan tartufarski pas, bila je odlična i u poduci mlađih pasa u traženju tartufa.

Kilogram tartufa košta oko 25.000 kn, ovisno o sezoni i dostupnosti, te kvalitete gljiva. Pa si vi računajte koliko novaca je iz šume Blondy izvukla u svojih deset godina. A njena penzija bila je zamišljena ovako kako vidite na slici. Osim jezivog izgleda, bila je propucana puškom (metak još u njoj) i imala je tumor mliječnih žlijezda za koje vlasnik nije ni znao. Nije bila cijepljena ni čipirana.

Blondy je sada kod mene oko dvije godine, i dobila je svoju zasluženu penziju. Ali u istarskim šumama, posebice Buzeštine - Pazinštine, ima na tisuće pasa koji danas izgledaju kao Blondy nekad. Daleko od pogleda turista i prolaznika, polako umiru godinama ovi psi koji donose ogromnu zaradu cijelom nizu raznih poslovnih ljudi, na čijoj se grbači profilira cijela regija. Ne jedu dovoljno, ljeti nemaju vode ni hlada, zimi se nemaju gdje zagrijati, ne vide veterinara, ne druže se s drugim psima, ne druže se s ljudima, samo tiho preživljavaju u svojoj agoniji.

Konkretni i jasni pravilnici

Govorimo o tisućama pasa. Koje ne može spasiti jedan čovjek, ili jedna udruga, ili jedan načelnik, ili jedan veterinarski inspektor. Potrebna nam je jedna masovna kampanja u koju će se uključiti svi: vlasnici pasa tartufara koji svoje pse ne tretiraju ovako, moraju se ograditi od svojih susjeda i prijatelja, te aktivno pomoći udrugama i institucijama u suzbijanju ovog zla. Načelnici općina moraju donjeti pravilnike o držanju pasa na svojim područjima u suradnji s udrugama, pravilnik mora biti konkretan i jasan da se izbjegne mogućnost različitih tumačenja.

Turističke zajednice moraju se uključiti na način da bojkotiraju i odbiju promidžbu vinara, maslinara i sl. koji pse tartufare izlazu zanemarivanju i zlostavljanju. Veterinari se moraju uključiti na način da se pobrinu da su psi čipirani i uvedeni u evidenciju kako bi se izbjeglo njihovo nezakonito usmrćivanje ili napuštanje nakon što više ne zadovoljavaju, te da se olakša prijavljivanje zlostavljanih pasa. Mještani se moraju uključiti tako da prijavljuju svaki poznati slučaj nehumanog držanja pasa, bez obzira radi li se o susjedu, prijatelju ili rođaku.

Uvođenje licenci

Ugostiteljski objekti svih vrsta moraju se informirati kod dobavljača tartufa, u kakvim uvjetima žive psi od kojih tartufe dolaze. Predlažem sljedeće: da se oformi grupa predstavnika gradonačelnika Pazina i Buzeta, te načelnika pripadajućih općina, veterinarske struke, udruga za zaštitu životinja, veterinarske inspekcije, turističkih zajednica te udruge vinara, maslinara i predstavnici OPG-ova, te da razrade ideju neke vrste licence koja će se dodijeljivati vlasnicima tartufarskih pasa ukoliko ispune određene uvjete, te će samo takvi imati mogućnost prodavati svoje proizvode.

Na taj način osim što ćemo stati na kraj ovoj krajnje nehumanoj pojavi, pokazat ćemo turistima da smo dostojni njihove pažnje i njihovih novaca. Pokazat ćemo svijetu da Istra nije neka zaboravljena rupa na Balkanu, nego da koračamo ukorak s civiliziranim dijelom svijeta u kojem se nebriga za životinje oštro osuđuje. Ne zaboravimo da ovo nije samo etički problem, nego i sanitarni. Ovi psi nisu pod nadzorom veterinara, puni su vanjskih i unutrašnjih nametnika, potencijalni prenosioci bolesti a njihovi neodržavani boksovi ekološke bombe.

Ovo mora prestati! Ljudi koji se ovako ponašaju prema psima ne nanose samo patnju psima, nego i veliku štetu našem turizmu, prljaju sliku o nama, štete Istri koja se želi profilirati kao moderna, humana turistička regija. Ovo mora prestati, i pozivam vas da se svi zajedno uključite kako bi ovome došao kraj!, piše u pismu Mae Isaksson.

Najnovije vijesti