hdz istre

Studentima se otvara dodatan prostor za zaradu bez poreza

5
HDZ smatra da će studenti poreznom reformom biti veoma zadovoljni
HDZ smatra da će studenti poreznom reformom biti veoma zadovoljni

S obzirom na, kako navode, "neistinite informacije koje su se pojavile u medijima i pogrešna tumačenja oporezivanja primitka učenika i studenata od 1. siječnja 2017.", HDZ Istarske županije obratio se sljedećim priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti.

Naime, prag za oporezivanje studentske, donosno učeničke zarade ne da se tri puta smanjuje, kao što neki mediji i oporbene stranke navode, već se povećava. Godišnji neoporezivi osobni primitak povećan je sa 13.000,00 na 15,000.00 kuna, odnosno 1.250,00kn/mj. Uz to svaki student ima pravo na osnovni osobni odbitak od 3.800,00 kn/mj, odnosno 45.600,00 kn/godišnje. Tako ukupan neoporezivi godišnji iznos iznosi 60.600,00 kuna godišnje, navodi se u priopćenju koje potpisuje Monika Udovičić, tajnica ŽO HDZ IŽ.

Način obračuna neoporezivog dohotka je sljedeći - dohodak do 5.050,00 kn/mj neće biti oporeziv, tj. oslobođen je plaćanja poreza na dohodak, dok će se iznad toga oporezivati samo razlika u prihodima. Smatramo da će studenti ovom reformom biti veoma zadovoljni, jer im se otvara dodatan prostor za zaradu bez oporezivanja, a sve u svrhu boljeg studentskog i učeničkog standarda. Time je ostvareno obećanje iz predizborne kampanje sažeto u sloganu: „Studentski rad za studentski standard“, navodi HDZ.

Monika Udovičić

 

Najnovije vijesti