Koraca: Bassanese prekoračio ovlasti, ne damo Fjaku!

4

– Na zadnjoj sjednici Upravnog vijeća Ustanove za upravljanje, korištenje i održavanje sportskih objekata, Upravno je vijeće u sastavu Diego Banković, Mario Radić, Valentino Štingl i Goran Slavujević donijelo jednoglasnu odluku o razrješenju Edvarda Bosnića - Fjake s dužnosti ravnatelja i imenovanju Mladena Zorića, dosadašnjeg tajnika sportskih zajednica grada za novog ravnatelja. Aktualni gradonačelnik Vili Bassanese je u svom Rješenju potvrdio imenovanje novog i razrješenje dosadašnjeg ravnatelja Udruge. Ova je vijest šokirala cijelu sportsku javnost grada Umaga i velik broj naših sugrađana, poručuju iz Gradske podružnice IDS-a Umaga.

Pitanje koje se postavlja je jesu li kriteriji odabira ravnatelja Ustanove na natječaju transparentni i jasni. Bosnić iza sebe ima četiri godine iskustva kao ravnatelj Ustanove, po struci je diplomirani stručni specijalist u sportu, upisao je Magisterij na kineziološkom fakultetu u Zagrebu, završio je Višu trenersku školu, nagrađivan je za najboljeg sportskog djelatnika godine Grada Umaga, a uz sve to ima i status hrvatskog branitelja dragovoljca s dvije spomenice. U svom je mandatu znatno povećao kvalitetu rada i opremljenost sportskih terena te ojačao suradnju s turističkim kompanijama pa je tako sa 60 sportskih ekipa koje su godišnje gostovale u Umagu ta brojka povećana na 400, ističu u umaškom IDS-u.

Ove je godine Ustanova prvi puta ostvarila više od milijun kuna vlastitih prihoda, pridonijevši punjenju proračuna, razvoju sporta i Grada Umaga kao sportske turističke destinacije. Za ove je izvrsne rezultate Bosnić trebao biti nagrađen, ali je očito da se u Umagu ne nagrađuje izvrsnost nego podobnost i poslušnost. Ravnatelj Ustanove je vrlo važna i odgovorna funkcija pa se na to radno mjesto treba izabrati osoba s najboljim kvalifikacijama.

- Članak 14. Statuta Ustanove određuje da ravnatelja imenuje i razrješava Gradsko vijeće, a ne Gradonačelnik kako je u ovom slučaju napravljeno. To je već treći slučaj u protekla tri mjeseca da gradonačelnik prekoračuje svoje ovlasti, istaknuo je kandidat IDS-a za gradonačelnika Umaga Daglas Koraca dodavši:

- Zbog toga smatram da je Rješenje o imenovanju Zorića i razrješenju Bosnića protustatutarno i ništavno te pozivam aktualnog gradonačelnika da svoje Rješenje poništi i da odluku prepusti Gradskom vijeću kako je propisano Statutom. A hoće li Gradsko vijeće potvrditi imenovanje Zorića i razrješenje Bosnića, to ćemo još vidjeti. Međutim, vrijeme je da se samovolji jednog čovjeka stane na kraj, kazao je Koraca.

Izbor ravnatelja Ustanove još je jedan primjer donošenja odluka ovisno o potrebi i osobi kojoj se pogoduje u datom trenutku. Tome u prilog govori i činjenica da se u svim gradskim ustanovama odabir i imenovanje ravnatelja ne provodi na isti način, u nekima ravnatelje imenuje Upravno vijeće ustanove, u drugima Gradonačelnik, a u trećima Gradsko vijeće. Gradska Uprava mora poslovati na transparentan način, a natječaji se moraju objavljivati s jasno definiranim kriterijima odabira. Uprava mora svoj rad približiti građanima, smatraju u IDS-u.

Najnovije vijesti