(ne)skrivena istra

Na petak 13. u kinu Valli u Puli premijera filma o štrigama

1
Foto: Facebook/Je letrika ubila štrige?
Foto: Facebook/Je letrika ubila štrige?

Točno na petak 13., u kinu Valli s početkom u 18.40 sati premijera je dokumentarno-igranog filma „Je letrika ubila štrige“. (Ne)skrivena Istra projekt je pokrenut 2014. godine sa željom da se u njemu objedini filmska umjetnost te istarska usmena tradicija pripovijedanja s naglaskom na pripovjetke o “fantastičnim” bićima, ispričanim na autentičnim istarskim jezicima i dijalektima. Nositelj projekta je udruga „Spod Učke“.

Istra ima bogatu usmenu tradiciju pripovijedanja, a posebno su zanimljive priče o “fantastičnim” bićima koje su se pripovijedale u prošlosti, ali se pričaju još i danas. Užurbani stil života i nove tehnike i tehnologije dovele su do toga da tradicija pripovijedanja nestaje. U vrijeme globalizacije vrlo je važno sačuvati samu tradiciju pripovijedanja, ali i dokumentirati i sačuvati audio i video zapise priča ispričanih na autentičnom jeziku pripovijedača.

Priče na dijalektima

Upravo je to namjera ovog projekta da se sakupi što više priča ispričanih na jezicima i dijalektima Istre, pošto su neki jezici visoko ugroženi zbog sve manjeg broja govornika do čega je došlo zbog prekida prirodnog prijenosa jezika s roditelja na djecu te sve većeg iseljavanja iz područja gdje se ti jezici govore. Dva jezika koji spadaju u visokougrožene jezike Istre su vlaški (istrorumunjski) te istrioto (istriotski) koji se nalaze na UNESCO-voj Crvenoj listi ugroženih jezika svijeta te predstavljaju nematerijalnu kulturnu baštinu Hrvatske.

U sklopu projekta snimljen je dokumentarno-igrani film “Je letrika ubila štrige” koji kroz priče kazivača o “fantastičnim” bićima Istre, štrigama, štrigunima, morama, štroligama, krsnicima, vukodlacima, na svim jezicima i narječjima koji se govore u Istri, prikazuje njeno bogato kulturno nasljeđe, raznolikost i ljepotu njenih krajolika, s posebnim naglaskom na još “neotkrivena” područja i ljepote Istre.

Dvadeset i četiri kazivača iz svih dijelova Istre, na autentičnom jeziku pričaju priče koje se ili tradicionalno pričaju u njihovom kraju ili su to priče koje su doživjeli njihovi bližnji, a o nekima govore kao o doživljaju „iz prve ruke“.

Režiser filma “Je letrika ubila štrige” je Cristian Kolacio, a producent Viviana Brkarić. Scenarij potpisuju Viviana Brkarić i Cristian Kolacio, a filmsku glazbu Noel Šuran u svojem prepoznatljivom eksperimentalnom propitivanju tradicijske glazbe koristeći suvremene i tradicionalne tehnike. Zvučna kulisa filma na svojevrstan način ilustrira ono što se u filmu prožima, a to je tradicija i suvremeno gledanje na mitove i vjerovanja. Na tom tragu, u filmu se, u hibridnoj formi, izmjenjuju dokumentarni kadrovi s kazivačima i igrane scene u kojima glumci rekonstruiraju priče kazivača. Film ne nudi jednoznačan odgovor na pitanje „ Je letrika ubila štrige?“ već gledatelja vodi u svijet mašte u jednu manje poznatu, mističnu Istru.

Spod Učke

Produkcijska kuća je Udruga „Spod Učke“, režiser Cristian Criss Kolacio a producent Viviana Brkarić. Scenaristi su Viviana Brkarić i Cristian Criss Kolacio, montažer Željko Bobo Bobanović, autor glazbe Noel Šuran, oblikovatelj zvuka Ivo Arexx Vičić, asistent režije Mladen Mlaggio Đaković, dok se za montažu zvuka pobrinuo Robert Maister. Vizualne efekte (VFX) potpisuje Luka Bešlić, drugi kamerman je Tedi Grubica a tekst naracije izradio je Mladen Blažević. Scenograf je Sven Stilinović, masku je izradila Romana Poropat.

U glavnoj ulozi nastupa Refik Fiko Saliji. Narator je Paolo Zgrablić. Kazivači su (po abecednom redu): Elis Baćac, Vlado Benussi, Giulio Burul, Lino Capolicchio, Mauro Doričić, Đani Dundara, Marino Dussich, Josip Glavina, Marijan Grabar, Zdenka Jakus, Milica Kranjčić, Branko Kukurin, Vlasta Mikolavčić, Katina Milotić, Amir Muzur, Roberto Rabak, Roberta Razzi, Edvin Rutar, Franco Stener, Vinko Škalamera, Nikola Škoko, Marija Šverko, Zorko Ziraldo i Ervina Zolta Hrvatin.

Glumci su (po abecednom redu): Mario Anić, Dino Baćac, Nikola Baf, Masimo Benazić, Gaetano Benčić, Laura Benčić, Luči Benčić,Tea Bertović, Ružica Bibulić-Knapić,Tin Bobanović, Elena Brnabić, Enea Čučak, Antica Gašparini , Enmari Grožić, Stefani Grožić, Adrijana Jadreškić, Petar Jadreškić, Ivana Jakačić, Milka Jedrejčić, Adelina Jug, Zoran Karlić, Silvia Kirin, Ani Krajcar, Franjo Krajcar, Leana Krajcar, Marija Krajcar, Natali Krajcar, Sandi Krajcar, Elena Krištofić, Ana Licul, Anđelika Licul, Nina Licul, Diego Martinčić, Ana Mežnarić, Dalen Načinović, Lucijan Nadišić, David Ravnić, Erik Ravnić, Danijel Ribarić, Josip Ribarić, Marija Ribarić, Saša Runko, Mario Santrač, Miomir Savić, Morena Simonović, Lucio Slama, Beatrisa Smoković, Marko Smoković, Mateo Smoković, Anton Stojnić, Goran Sunić, Mirjana Šišović, Adriana Štoković, Lina Tomasov, Luka Tominić, Monika Topić, Nada Tumpić-Družetić, Valter Turčinović, Petra Vidak, Melani Zajc, Kristijan Žgaljardić, Rea Žigant i Dina Žužić.

Film je realiziran uz potporu slijedećih organizacija i ustanova, odnosno tvrtki: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska Županija, Općina Kršan, Primorsko goranska županija, Općina Pićan, Grad Buzet, Grad Rovinj, Grad Labin, Općina Žminj, Colas Hrvatska d.d., IS-Istarski Supermarketi i TE Plomin. (Foto: Facebook/Je letrika ubila štrige?)

Najnovije vijesti