Istarski HDZ obilježio godišnjicu smrti Bože Milanovića

0

U Kringi je 29. prosinca obilježena 36. godišnjica smrti Bože Milanovića, svećenika, pisca i jednog od najvećih istinskih antifašista Istre. U njegov spomen održana je sveta misa u tamošnjoj župnoj crkvi, a uoči mise članovi Predsjedništva HDZ-a Istarske županije Monika Udovičić i Aleksa Vale, zajedno s predsjednikom tinjanskog HDZ-a Borisom Mofardinom i ostalim mještanima, položili su vijenac ispred spomenika Boži Milanoviću.

Božo Milanović rođen je u Kringi 1890. godine, gdje završava osnovnu školu, nakon čega upisuje gimnaziju u Pazinu. Doktorirao je u Beču 1919. godine. Bio je narodnjak, veliki protivnik talijanizacije, pisac i izdavač.

Najznačajniji doprinos koji je Božo Milanović dao Istri i Hrvatskoj bio je na Pariškoj mirovnoj konferenciji 1946. godine gdje je dogovoreno da Istra nakon rata pripadne Hrvatskoj.

Glavni dokument po kojemu je Istra pripojena Hrvatskoj na konferenciji u Parizu 12. veljače 1946. godine bila je „Spomenica hrvatskog svećenstva“, koju je pripremio Božo Milanović i u kojoj su hrvatski svećenici dokazali da u Istri kao većinski narod žive Hrvati.

Milanović je umro 28. prosinca 1980.  godine u Pazinu u 90. godini života. „Iz dana u dan sve više smo svjesni veličine ovog čovjeka i istinitosti njegovih riječi. Poznata je njegova izreka: Politički režimi prolaze, a narod ostaje“, poručeno je u Kringi. (E.V.)

Spomenik Boži MIlanoviću u Kringi

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa