knjiga jerka sladoljeva

U kamp za golaće dolazili svećenici, a jednom se orgijalo iz protesta

0
Foto: Novi list
Foto: Novi list

Poznati istarski turistički djelatnik Jerko Sladoljev ovih je dana objavio knjigu »Rab – legenda o utemeljiteljima kampinga naturizma i kampiranja 1936-2016.«. U prigodnom razgovoru za Novi list iznio je i nekoliko zanimljivih priča iz naturističkih kampova u Hrvatskoj, donosi Novi list.

U naturističkom kampu se na javnim mjestima ne smije isticati egzibicionizam u smislu erotskih prizora, vođenja ljubavi i slično, što je nerijetko bio slučaj pa su gosti bivali izbacivani iz naturističkog naselja. Imali smo slučajeve u jednom naturističkom kampu da su gosti protestirali zbog dvodnevnog nestanka vode na način da su ispred restorana u grupi vodili ljubav pa je morala intervenirati tadašnja milicija i kazniti ih zbog nedoličnog ponašanja.

No, narodna vlast je tada odmah naredila, pod prijetnjom kažnjavanja rukovodstva kampa, da se odmah uključi voda pa je efekt bio pozitivan i gosti su bili zadovoljni.

Imali smo situaciju da je jedan konobar, pokojni Petar Šegon iz Vrsara, za vrijeme posluživanja ručka goloj naturistici iz Bavarske prolio toplu juhu na nogu, nakon čega se ispričao, ali to je zbližilo dvoje mladih da su se na kraju oženili.

Bilo je slučajeva da su se gosti toliko vezali za destinaciju, primjerice Koversadu u Vrsaru, da su se na kraju dali pokopati na mjesnom groblju jer su cijeli život najbolje trenutke proboravili u naturizmu te destinacije.

Koliko je naturizam 70-ih godina određivao brand destinacije pokazuje i činjenica da su nas gosti često prije prepoznavali po imenu kampa i mjesta, a ne države iz koje dolazimo, jer kad ste rekli Koversada, većina je znala da je to Vrsar, ali nije znala ni za regiju, niti za državu.

Jedan od velikih problema u prvim počecima je bilo i zapošljavanje mladog turističkog kadra u naturističkim kampovima jer roditelji nisu rado puštali svoju djecu da rade među golima, kao potencijalnim sredinama razvrata i bluda. No, s vremenom su ustanovili da su te sredine mnogo čednije od drugih pa je ta bojazan s vremenom iščezla.

Koliko se sjećam, naturističke kampove su posjećivale poznate domaće i svjetske ličnosti među kojima supruga Von Karajana, Miro Cerar, glumica Silva Košćina, Igor Mandić, a nerijetko smo imali priliku ugostiti i talijanske katoličke svećenike, donosi Novi list u razgovoru s Jerkom Sladoljevom.

Jerko Sladoljev (Foto: Novi list)

 

Najnovije vijesti