putevima izbjeglica

Goran ostvario novi rekord, sve je bliže svom domu

0
Goran Blažević (lijevo) i Aris (Foto: Facebook)
Goran Blažević (lijevo) i Aris (Foto: Facebook)

Danas je pao novi rekord, 53 km, ali sve je to potpuno nebitno. Jučer sam u Kavali bio Yannisov gost. Njegova mi je obitelj pružila priliku da u društvu provedem Božić, piše 26. prosinca na svom facebooku Umažanin Goran Blažević, koji se trenutno nalazi u Grčkoj i koji je ondje stigao pješačeći po Europi i Aziji kako bi ukazao na probleme s kojima se susreću izbjeglice.

Jutros se Yannis probudio sa mnom u 5, uzeo moj ruksak i odradio skoro 4 km dugačku uzbrdicu do izlaza iz grada. Njegova požrtvovnost omogućila mi je veliku uštedu energije. Njegov je čin bio ključan za to da uspješno odradim čitavu dionicu, stoga mu od srca zahvaljujem.

Rami je iz Sirije došao u Grčku prije 11 mj. Bila mi je velika čast provesti Badnjak s njim. Podijelili smo naše skromne večere. Poslušao sam njegovu tužnu priču. Želim svima Sretan Božić sa željom da se takve tragedije nikad više ne dogode.

Moj put kroz Grčku prati smjer ceste zvane Via Egnatia, važne vojne rimske ceste koja je povezivala Jadran s tadašnjim Carigradom. Isti su put pratili i nekadašnji hodočasnici hodajući do Jeruzalema. Na svakih 20km nalazila se vojna postaja u kojoj se hodočasnicima nudio smještaj. Danas se, nažalost, smještaj ne nudi tako često. Jučer u selu Amaxades nije bilo mogućnosti privatnog smještaja pa sam opet morao moliti ljude da mi pomognu. Zbog straha i zatvorenosti redom su me odbijali. Sve dok nisam sreo Arisa koji mi je nesebično ponudio krov nad glavom i još jednom me spasio, piše Umažanin na svom facebook profilu Goran Blazevic 4km/h.

Najnovije vijesti