nenad bravar i katarina vojković

Romantična, erotska i fotografska veza dvaju bića

0
Katarina Vojković dugogodišnje je nadahnuće Nenada Bravara
Katarina Vojković dugogodišnje je nadahnuće Nenada Bravara

U Muzeju Grada Pazina 20. prosinca otvorena je izložba fotografa Nenada Bravara i akademske umjetnice Katarine Vojković. Bravar, inače Pazinjan koji živi u Zagrebu, afirmirao se erotiziranim fotografijama svoje djevojke Katarine Vojković. U dobroj i opuštenoj atmosferi, Pazinjanima su predstavljene Bravarove provokativne fotografije. U nastavku donosimo tekst promo kataloga, video s fotografijama i radovima Katarine Vojković i Nenada Bravara te nekoliko fotografija.

Katarina Vojković LIPS

Umjetnica naziva svoje slikarstvo monokromna figuracija, u svome djelu koristi najčešće crnu i bijelu boju, sa akcentom crvene boje, najčešće na usnama. Usne su prikaz ženske mekosti i ljepote, naglašene crvene usne kod žena daju dojam visoke finoće, gracioznosti te romantike. Također mogu biti izvor najljepših i najružnijih izgovorenih riječi. Usne su dio lica koji vide svi, no samo ona prava odabrana osoba ima ih pravo dotaknuti osim same vlasnice, smatraju se romantičnom poveznicom između dviju bića.

Na prvoj slici nalazi se autoportret slikarice gdje je ona u mraku i drži svijeću. Želja je bila prikazati kako crven ruž na usnama i os svjetlosti same svijeće ističe snagu osobe i crvenog karmina, pridodajući joj mističan dodir. Na drugoj slici je lice umjetnice skriveno pod maskom, usne su iscrtane crvenom bojom. Maska i usne daju slici neki seksualno, fetišistički dodir. Jer nam je skriven jedan dio lica i daje nam na maštanje što se skriva ispod njega.

Na trećoj slici umjetnica jezikom dodiruje petu štikle. Usne su također crveno naslikane, tu se želi dotaknuti kako na usta ne mora izaći mnogo prljavih riječi, već se i prljavština može unijeti u organizam. Tako da treba paziti što izgovaramo, kao i profiltrirati ono što čujemo, te ne dopustiti negativnosti i prljavštini svijeta oko nas da dopre do nas.

KATARINA VOJKOVIĆ Rođena 10.07.1986 u Zagrebu. Završava likovnu akademiju u Zagrebu u klasi Danijela Kovača. Pohađala tečaj nordijske umjetnosti na likovnoj akademiji KHIO u Oslu u zimi 2015.god. Sudjelovala u obnovi stare crkve u Luxembourgu. Za nju pišu Stanko Špoljarić, Dragica Modrić- Dada, Sonja Švec Španjol, Petra Petrušić 2016. godine postaje član HDLU-a. 2016. gdine ilustrira knjigu ''Lajkavica'' spisateljice pod pseudonimom Živa Kesh. Imala 10 samostalnih i 20 skupnih izložbi. Sudjelovala na likovnim kolonijama od kojih su značajnije ZILIK u Karlovcu i likovna kolonija na Paunovcu. Vlasnik je mnogih nagrada i priznanja od kojih je značajnije 2. Mjesto na državnom natjecanju u crtanju figure koje se održalo 2005. God u Osijeku.

Nenad Bravar SAN

Kombinaciju modela i životinja autor smješta u realni okoliš gdje se studijskom rasvjetom prikazuje kao potpuno nadrealno i mjesto sa tamnom notom sofisticirane atmosfere koja nameće gledateljima visoku dozu mističnosti. Estetikom izaziva komfort publike vodeći ju u dublja emocionalna stanja povezujući prostor i kolorit sa dramatičnom dinamikom fotografije. Pomno odabrana scena,kostimografija i digitalna manipulacija djela doprinose ostvarenju bajkovitih i intrigantnih prikaza realnog sadržaja. Na taj način povezuje emocije publike i dovodi ih do dileme o fikciji ili realnosti i pri tome ne dozvoljava laki odabir objektivnog niti subjektivnog odgovora svake individue.

NENAD BRAVAR Rođen 03.08.1979 u Puli. Završio srednju elektroteničku školu u Pazinu.

Pohađao tečaj modne fotografije u Londonu 2014. U počecima fotografije osvaja prvo mjesto godišnjeg natječaja renomiranog časopisa National Geographic. Radovi objavljivani u raznim medijima Photo, Playboy, Bedeseme, Shyniqueens, Fetish Vogue, latexenvy,Fetish Fashion Models i razni Hrvatski mediji. Uz fotografiju bavi se i videoprodukciom, uz razne spotove za Hrvatske glazbene umjetnike ostvario je suradnju sa Austrijskom kućom Simon O.,Londonskom produkcijskom kućom Sinergy ,Atyab,Ronaldom Koetzierom, Paulom Hokemeyerom i Osmanom Abou Labanom. Sudjelovao na koloniji ZILIK Karlovac.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa