fešta u gradu sv. eufemije

Rovinjci slave: Uz Eufrazijanu, u Unescu i Ekomuzej batane

0
Batana je sada i svjetska baština
Batana je sada i svjetska baština

Od ovog mjeseca Istra ima dva kulturna dobra pod Unescovom zaštitom – Eufrazijevu baziliku u Poreču i Ekomuzej batane u Rovinju. U povodu tog značajnog kulturnog događaja 18. prosinca upriličena je fešta na središnjem gradskom trgu uz tradicijsku rovinjsku kućicu.

Svečanost je otvorio dogradonačelnik Marino Budicin koji je uputio pozdrave i dobre želje članovima Udruge i posjetiteljima. Podsjetio je da je 2. prosinca Unesco uvrstio Ekomuzej batane na listu najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine. Zahvalio se svim koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta, a posebno Gradu, Turističkoj zajednici, Istarskoj županiji i Zajednici Talijana «Pino Budicin», a najviše Ministarstvu kulture RH koje je prepoznalo vrijednost ovog projekta za očuvanje baštine i kandidiralo ga za Unescov Registar.

U kulturno-zabavnom programu sudjelovao je Zbor KUD-a «Marco Garbin» otpjevavši pregršt rovinjskih bitinada, mažoretkinje,  Mini i Midi cantanti i Trio Vela. Poznati rovinjski graditelji batana Alvise Benussi i Mladen Takač izložili su maketu batane koju su ljetos izrađivali sa djecom i darovali je mališanima vrtića «Neven». Fešta je upotpunjena i svečanim porinućem batane «Peicia» za koju je ovih dana izrađeno i rovinjsko jedro. Blagdani u kući batane nastavljaju se 23. prosinca i potrajat će do Sveta tri kralja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa