Flego Plenkoviću predstavio istarske projekte od posebnog značaja 

0
Istarski župan na susretu s premijerom i ministrima
Istarski župan na susretu s premijerom i ministrima

Istarski župan Valter Flego je, zajedno s ostalim hrvatskim županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina, 19. prosinca u Zagrebu sudjelovao na sastanku s premijerom Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem i ministrima, kako bi razgovarali o ključnim projektima za razvoj pojedine županije.

Župan Flego je, tom prilikom, premijeru i suradnicima predstavio pet projekata od posebnog značaja za Istarsku županiju, a odnose se na decentralizaciju, zakone o poljoprivrednom, turističkom i šumskom zemljištu, Istarski ipsilon, davanje jamstva Općoj bolnici Pula te stavljanje u funkciju bivše vojne imovine.

Govoreći o decentralizaciji, župan Flego je naglasio kako Istarska županija, što uostalom predlaže i Hrvatska zajednica županija, traži cjelovitu decentralizaciju jer je danas centralizirana država najveći kočničar razvoja.

„Mi u Istarskoj županiji imamo spremne projekte, zainteresirane investitore, ali zapinjemo na prevelikoj birokraciji, neriješenim pravnim odnosima i čestim poreznim izmjenama“, naglasio je župan Flego.

Prenošenje nadležnosti na niže razine je prava funkcionalna decentralizacija

„Za provođenje decentralizacije u političkom smislu, središnja država nižim razinama mora dodijeliti pravo odlučivanja o određenim pitanjima, odnosno na njih prenijeti nadležnost za određene javne usluge ili funkcije države. Upravo to prenošenje nadležnosti na niže razine je prava funkcionalna decentralizacija“, kazao je istarski župan dodajući kako funkcionalna decentralizacija zahtjeva i fiskalnu decentralizaciju, odnosno prenošenje prava na određivanje visine i strukture rashoda, kao i prava na prikupljanje poreza i određivanje visine poreza nižim razinama vlasti.

Opći cilj reforme fiskalnih odnosa, smatra župan Flego, jest uspostava sustava lokalne i regionalne samouprave koji će građanima pružiti veću razinu blagostanja i bolju kvalitetu života u lokalnoj  i regionalnoj sredini.

Nadalje, župan Flego je rekao kako „predlažemo donošenje novih zakona o poljoprivrednom, turističkom i šumskom zemljištu te zahtijevamo da jedinice lokalne i regionalne samouprave budu maksimalno uključene u izradu zakona kako bi se zemljišta stavila u funkciju, omogućile investicije i kako bi se učinili daljnji iskoraci u razvoju lokalne i regionalne samouprave“.

Primjer bivše vojne zračne baze Pula

Govoreći o stavljanju bivše vojne imovine u funkciju Flego je naglasio kako bi se njihovim stavljanjem u funkciju, omogućila realizacija velikih razvojnih projekta koji bi doprinijeli gospodarskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta.

"Na primjeru bivše vojne zračne baze Pula objasnio sam kako bi se prijenosom vlasništva s države na Županiju moglo istu staviti u funkciju, odnosno pretvoriti u gospodarsku zonu za koju postoji značajan interes potencijalnih investitora, a čija bi investicija omogućila otvaranje 200 novih radnih mjesta", jasan je bio župan Flego.

Premijer Plenković je naglasio kako je za ravnomjeran razvoj i normalno funkcioniranje središnje državne vlasti izrazito važno da Vlada i predstavnici lokalnih i regionalnih jedinica usko surađuju i redovito komuniciraju. Sukladno toj potrebi, premijer je istaknuo kako će se ubuduće ovakvi sastanci održavati najmanje jednom godišnje, a sljedeći je najavljen za srpanj 2017. godine. U tome su ga podržali i svi ministri koji su kazali kako su im bitne informacije s terena, a upravo im navedene jedinice mogu to pružiti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa