proračun rh

Miletić: Najviše zakinute regije koje najviše stvaraju

0
Boris Miletić u Saboru
Boris Miletić u Saboru

Klub IDS-PGS-RI nije podržao Prijedlog proračuna RH za 2017. godinu, izjavio je predsjednik IDS-a Boris Miletić nakon što je na današnjoj sjednici Sabora vladajuća većina odbila sve oporbene amandmane, uključujući i 17 amandmana Kluba IDS-PGS-RI koji se tiču projekata u Istri, Rijeci i Kvarneru.

- Amandmani koji smo danas obrazložili u Saboru su realni i provedivi. Riječ je o projektima i ulaganjima na području obrazovanja, zdravstva i infrastrukture, a posebice smo stavili naglasak na proširenje kapaciteta domova za starije i nemoćne osobe. Ukupna vrijednost naših 17 amandmana iznosi 198 milijuna kuna, što je tek 20 posto onoga što će Istra u idućoj godini viška uplatiti u državnu blagajnu. Svi ti projekti koji smo predložili mogli su značajno podignuti kvalitetu života naših građana na jedan viši nivo, a to je minimum onoga što zaslužuju, kazao je Miletić konstatirajući kako:

- Neprihvaćanje tih utemeljenih i vrlo konkretnih amandmana jasan je indikator odnosa koji vladajuća većina ima prema Istri. Nedopustivo je, istaknuo je predsjednik IDS-a, da Istra koja generira svaku treću kunu u turizmu i koja godišnje, prema novoj poreznoj reformi, uplati više od milijarde kuna više nego što joj se vraća, bude svedena na samo tri stavke: dotacije za Bina Istru, pulsku bolnicu i Sveučilište u Puli.

Naime, ako izuzmemo iznos od 310 milijuna kuna kojeg država ionako mora uplatiti Bina Istri, u Proračunu za 2017. za Istru je namijenjeno samo 64 milijuna kuna.

- Ovo su mrvice. Regije koje najviše stvaraju, najviše su i zakinute, naglasio je Miletić dodajući da je apsurdno da „oni koji rade, stvaraju i najviše doprinose budu penalizirani i kažnjeni“.

- Klub IDS-PGS-RI tijekom cijele ove godine predstavljao je u Saboru odgovornu i  konstruktivnu oporbu, štiteći prije svega  interese naših građana i naše regije, stoga je nama neshvatljivo da sav novac koji su naši građani i poduzetnici zaradili ide u centralnu blagajnu, koja ga pak preraspodjeli prema sasvim nejasnim i krajnje netransparentnim kriterijima, kazao je predsjednik IDS-a podsjetivši da:

- Istra je lokomotiva koja vuče hrvatsko gospodarstvo. Jedna smo od najrazvijenijih regija u Hrvatskoj. Imamo dvostruko nižu stopu nezaposlenosti u odnosu na hrvatski prosjek, stabilno poslovno okruženje i najveći udio malih i srednjih poduzeća u cijeloj Hrvatskoj, a Istarski turizam čini trećinu cjelokupnog hrvatskog turizma. Drugim riječima, Istra je jaka, kod nas mnoge stvari funkcioniraju, a od države očekujemo da nas podupire, a ne da usporava i koči razvoj Istre!

Na kraju, Miletić je napomenuo da „takva netransparentna, nepravedna i nelogična preraspodjela javnog novca pokazuje koliko je nužno da se Hrvatska decentralizira, za što se IDS odlučno zalaže.“

- Da nam država ne uzima toliko količinu novaca koju kasnije raspodjeljuje po potpuno nejasnim kriterijima i usto zakida naše općine i gradove, Istra bi se bez problema mogla pobrinuti sama za sebe. Kad država ne bi bila toliko centralizirana i kad sav novac ne bi odlazio u državnu blagajnu, mogli bismo sami realizirati i najzahtjevnije projekte i ne bismo trebali ovisiti o dobroj volji pojedinih ministara ili pak  putem amandmana tražiti dodatna sredstva od vladajuće većine, koja očito nema sluha za projekte u našoj regiji!“, zaključio je predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa