Jakovčić traži uvođenje viza Amerikancima

0
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

Zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) od Europske komisije je zatražio primjenu vizne politike EU-a i uvođenje viza za američke državljane, priopćeno je 15. prosinca iz ureda tog europarlamentarca. Sjedinjene Države, naime, diskriminiraju građane nekih članica EU, među kojima i građane Hrvatske, tražeći vize za ulazak u SAD.  

“Tko će poštivati europske zakone i pravo EU-a ako ih ne poštuje Europska komisija? Tko će štiti europske građane ako ne štiti Komisija? A građani pojedinih članica EU-a, među kojima i hrvatski građani, zbog nepoštivanja viznog reciprociteta osjećaju se građanima drugog reda”, rekao je Jakovčić.

U slučaju viznog režima ne radi se o nepošivanju zemalja članica već je riječ o nepoštivanju institucija Europske unije, poručio je Jakovčić.

“Europska komisija nastavlja s politikom taktiziranja i odugovlačenja s primjenom mjera viznog reciprociteta za američke građane pravdajući se mogućim negativnim učincima takve odluke na trgovinske i financijske odnose EU i SAD. Kada su u pitanju europski principi i načela, novac mora biti u drugom planu. Od Europske komisije očekujem da, bez ogdode, donese odluku o primjeni europske regulative u području viznog reciprociteta”, zaključio je Jakovčić.

Europski parlament je ranije ove godine iskazao stav da EK treba što prije, u skladu sa svojim ovlastima, donijeti delegirani akt kojim će se provesti načelo reciprociteta i uvesti viza za građane trećih država koje isto traže od država članica EU-a.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa