Božić u Motovunu: Izložba, koncert, bonovi umirovljenicima

0
S otvorenja izložbe fotografija udruge Fotovun
S otvorenja izložbe fotografija udruge Fotovun

Godišnja izložba fotografija članova Udruge fotografa Fotovun svečano je otvorena 10 prosinca. Na izložbi izlaže 23 članica i članova udruge. Na početku je sve prisutne pozdravio David Matković, predsjednik Udruge Fotovun, koji je posjetiteljima izložbe u kratkim crtama predstavio udrugu i njezin rad u prvoj godini postojanja, sa posebnim naglaskom na brojne projekte i aktivnosti realizirane tijekom prvih 10 i pol mjeseci postojanja.

Posebno je istaknut središnji projekt “Zalog za budućnost”, koji je za cilj imao prikupljanje, digitaliziranje, obradu i izlaganje starih fotografija i razglednica s područja Motovuna iz razdoblja od 1890 – 1950. godine. Izložba je bila postavljena do 7.12.2016., čak četiri mjeseca tijekom kojih ju je veliki broj posjetitelja imao priliku pogledati i reakcije su iznimno dobre. U sklopu tog projekta i Dana otvorenih vrata Udruge Fotovun održana je i važna radionica za motovunske osnovnoškolce pod nazivom “Čuvari nasljeđa” koja je za cilj imala upoznavanje najmlađih Motovunaca s osnovama fotografije i važnoću fotografije u očuvanju povijesne baštine Motovuna. Naglašeno je i veliko učešće Udruge Fotovun u društvenom i kulturnom životu Motovuna.

Matković je posebno istaknuo važnost umrežavanja udruga i institucija s područja Motovuna, te se još jednom zahvalio svim partnerima, poglavito Općini Motovun i Turističkoj zajednici Općine Motovun koji su od prvog dana djelovanja udruge konstantna podrška i pomoć u realizaciji svih važnih projekata. Tom prilikom su se posjetiteljima otvaranja obratili Tomislav Pahović, načelnik Općine Motovun i Iva Jeletić Prodan, direktorica Turističke zajednice Općine Motovun.

Izrazili su iskrene čestitke udruzi na ogromnom entuzijazmu, vrijednom radu i trudu koji ulažu u obogaćivanje Motovuna novim sadržajima i njihovom doprinosu promociji Motovuna te izrazili želju za nastavkom odlične suradnje. Istaknut je i veliki potencijal udruge kao nositelja razvoja fotografije u pravcu stvaranja novog turističkog proizvoda Motovuna. Isto tako, naglašeno je kako je udruga svojim radom u prvoj godini postojanja visoko podignula ljestvicu, te da će ih Općina i TZO Motovun vjerno pratiti u svim budućim projektima i aktivnostima.

Zatim se okupljenim obratio Valdi Šker, tajnik Udruge Fotovun, koji je čestitao svim članicama i članovima na njihovoj izložbi fotografija. U nastavku je objasnio način odabira fotografija te istaknuo nekoliko rečenica iz predgovora izložbe čiji je autor izbornik izložbe Davorin Mance, predsjednik prijateljskog Fotokluba Čakovec. Sveukupno su izabrane 102 fotografije – 97 fotografija članica i članova udruge i 5 fotografija u posebnom dijelu izložbe kojima se udruga htijela zahvaliti prijateljima iz fotografskog svijeta koji ih prate i podupiru u radu.

Matković je izrazio želju da izložene fotografije svim posjetiteljima prirodu oko njih učine još “bližom i većom”, da je dožive kroz fotografsku emociju članova udruge, da iz galerije odu sa 102 nova iskustva, ovjekovječena objektivima fotografa. Prije samog otvaranja izložbe Matković se zahvalio sponzorima izložbe – domaćinima hotelu Kaštel Motovun, koji je uvijek na usluzi sa svojim galerijom, Općini Motovun i TZO Motovun koji su suorganizatori izložbe te poslovnim subjektima koju su prepoznali vrijednost projekta – Euro print iz Kaldira, koji je donirao promo materijale izložbe te Radijal K. iz Buzeta i Miro Tartufi iz Motovuna, koji su financijski potpomogli realizaciju izložbe.

Izložbu možete pogledati do 7.1.2017. u radno vrijeme hotela Kaštel, uz napomenu kako je do 16.12.2016. galerija otvorena od 7-15h. Nakon izložbe u crkvi Sv.Stjepana održan je predbožićni koncert Klape Motovun, zbora Zajednice talijana „Nota bene“ iz Motovuna i ženske vokalne skupine „Le Parentine“ iz Poreča. Sati i pol je publika pjevala zajedno sa izvođačima i uživala u prekrasnom koncertu. Crkva je bila popunjena do zadnjeg mjesta, a publika je svoje oduševljenje iskazala i pozivom na bis.

Nakon koncerta nastavilo se druženje uz pjesmu i veselje. U Motovunu se Božićne aktivnosti nastavljaju dijeljenjem prigodnih poklona umirovljenicima, nezaposlenima i korisnicima socijalne skrbi. Doček Djeda Božićnjaka održati će se 21.12., kada će biti podijeljeni pokloni svoj djeci od navršene prve pa do desete godine života.

Najnovije vijesti