Božić u Motovunu: Izložba, koncert, bonovi umirovljenicima

0
S otvorenja izložbe fotografija udruge Fotovun
S otvorenja izložbe fotografija udruge Fotovun

Godišnja izložba fotografija članova Udruge fotografa Fotovun svečano je otvorena 10 prosinca. Na izložbi izlaže 23 članica i članova udruge. Na početku je sve prisutne pozdravio David Matković, predsjednik Udruge Fotovun, koji je posjetiteljima izložbe u kratkim crtama predstavio udrugu i njezin rad u prvoj godini postojanja, sa posebnim naglaskom na brojne projekte i aktivnosti realizirane tijekom prvih 10 i pol mjeseci postojanja.

Posebno je istaknut središnji projekt “Zalog za budućnost”, koji je za cilj imao prikupljanje, digitaliziranje, obradu i izlaganje starih fotografija i razglednica s područja Motovuna iz razdoblja od 1890 – 1950. godine. Izložba je bila postavljena do 7.12.2016., čak četiri mjeseca tijekom kojih ju je veliki broj posjetitelja imao priliku pogledati i reakcije su iznimno dobre. U sklopu tog projekta i Dana otvorenih vrata Udruge Fotovun održana je i važna radionica za motovunske osnovnoškolce pod nazivom “Čuvari nasljeđa” koja je za cilj imala upoznavanje najmlađih Motovunaca s osnovama fotografije i važnoću fotografije u očuvanju povijesne baštine Motovuna. Naglašeno je i veliko učešće Udruge Fotovun u društvenom i kulturnom životu Motovuna.

Matković je posebno istaknuo važnost umrežavanja udruga i institucija s područja Motovuna, te se još jednom zahvalio svim partnerima, poglavito Općini Motovun i Turističkoj zajednici Općine Motovun koji su od prvog dana djelovanja udruge konstantna podrška i pomoć u realizaciji svih važnih projekata. Tom prilikom su se posjetiteljima otvaranja obratili Tomislav Pahović, načelnik Općine Motovun i Iva Jeletić Prodan, direktorica Turističke zajednice Općine Motovun.

Izrazili su iskrene čestitke udruzi na ogromnom entuzijazmu, vrijednom radu i trudu koji ulažu u obogaćivanje Motovuna novim sadržajima i njihovom doprinosu promociji Motovuna te izrazili želju za nastavkom odlične suradnje. Istaknut je i veliki potencijal udruge kao nositelja razvoja fotografije u pravcu stvaranja novog turističkog proizvoda Motovuna. Isto tako, naglašeno je kako je udruga svojim radom u prvoj godini postojanja visoko podignula ljestvicu, te da će ih Općina i TZO Motovun vjerno pratiti u svim budućim projektima i aktivnostima.

Zatim se okupljenim obratio Valdi Šker, tajnik Udruge Fotovun, koji je čestitao svim članicama i članovima na njihovoj izložbi fotografija. U nastavku je objasnio način odabira fotografija te istaknuo nekoliko rečenica iz predgovora izložbe čiji je autor izbornik izložbe Davorin Mance, predsjednik prijateljskog Fotokluba Čakovec. Sveukupno su izabrane 102 fotografije – 97 fotografija članica i članova udruge i 5 fotografija u posebnom dijelu izložbe kojima se udruga htijela zahvaliti prijateljima iz fotografskog svijeta koji ih prate i podupiru u radu.

Matković je izrazio želju da izložene fotografije svim posjetiteljima prirodu oko njih učine još “bližom i većom”, da je dožive kroz fotografsku emociju članova udruge, da iz galerije odu sa 102 nova iskustva, ovjekovječena objektivima fotografa. Prije samog otvaranja izložbe Matković se zahvalio sponzorima izložbe – domaćinima hotelu Kaštel Motovun, koji je uvijek na usluzi sa svojim galerijom, Općini Motovun i TZO Motovun koji su suorganizatori izložbe te poslovnim subjektima koju su prepoznali vrijednost projekta – Euro print iz Kaldira, koji je donirao promo materijale izložbe te Radijal K. iz Buzeta i Miro Tartufi iz Motovuna, koji su financijski potpomogli realizaciju izložbe.

Izložbu možete pogledati do 7.1.2017. u radno vrijeme hotela Kaštel, uz napomenu kako je do 16.12.2016. galerija otvorena od 7-15h. Nakon izložbe u crkvi Sv.Stjepana održan je predbožićni koncert Klape Motovun, zbora Zajednice talijana „Nota bene“ iz Motovuna i ženske vokalne skupine „Le Parentine“ iz Poreča. Sati i pol je publika pjevala zajedno sa izvođačima i uživala u prekrasnom koncertu. Crkva je bila popunjena do zadnjeg mjesta, a publika je svoje oduševljenje iskazala i pozivom na bis.

Nakon koncerta nastavilo se druženje uz pjesmu i veselje. U Motovunu se Božićne aktivnosti nastavljaju dijeljenjem prigodnih poklona umirovljenicima, nezaposlenima i korisnicima socijalne skrbi. Doček Djeda Božićnjaka održati će se 21.12., kada će biti podijeljeni pokloni svoj djeci od navršene prve pa do desete godine života.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa