U Rovinju potpisani ugovori za sanaciju odvodnje vrijedni 280 milijuna kuna

0

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor komunalnog poduzeća Odvodnja Rovinj Marko Paliaga potpisali su 9. prosinca ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i ugovor o sufinanciranju za „Projekt prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području aglomeracije Rovinj“.

Riječ je o projektu koji obuhvaća grad Rovinj i okolicu i ukupne je procijenjene vrijednosti od gotovo 280 milijuna kuna (s PDV-om). Europska unija sufinancira ovaj projekt sa 71,73 % dok će financiranje preostalog iznosa biti ravnomjerno raspodijeljeno između Odvodnje Rovinj, Hrvatskih voda, te Državnog proračuna Republike Hrvatske.

U svom uvodnom obraćanju, gradonačelnik Giovanni Sponza, domaćin svečanog potpisivanje ugovora, je podsjetio na dosadašnja rovinjska dostignuća napose  u domeni zaštite okoliša te rekao:

„Vrijednost politike mjeri se i kroz gospodarsku i kroz socijalnu sliku, ali i kroz stav prema zaštiti prirode i okoliša. Rovinj, zahvaljujući dobrim planiranjem, provedivim mjerama, proaktivnim stavom, ima kontinuitet investicija sa prosjekom na godišnjoj razini između 250 – 300 milijuna kuna, stabilan proračun i prosječnu stopu nezaposlenosti manju nego 2006. godine, dakle manju nego prije početka globalne krize.

Rovinj  spada među gradove u Hrvatskoj sa najvišim društvenim standardima.  Unazad nekoliko godina investirano je u društvenu infrastrukturu više od sto milijuna kuna.

Rovinj je 1996. izgradio obalni kolektor, zato i imamo čistu luku.

Rovinj je treći grad u Hrvatskoj koji je 2002. godine izgradio sanitarno odlagalište po europskim standardima i dva puta je dobio najviše državno priznaje u području zaštite okoliša i to 1994. godine i 2002. godine.  

Rovinj je 2005. godine promišljajući dugoročno, prostornim urbanističkim planom smanjio građevinsko područje unutar turističkih zona u suglasju sa turističkom privredom i konsenzusom svih političkih opcija. Nemamo najveći broj ležajeva u ponudi, ali sedam godina za redom ostvarujemo najveći broj noćenja u Hrvatskoj. Rovinj je turistički grad. Ukoliko želimo i nadalje biti prepoznatljiva i konkurentna destinacija na svjetskoj turističkoj karti, imati čistu obalu, čisto more, naše pretpostavke za svaki oblik konkurentnosti trebaju biti temeljene na ulaganju u čist okoliš i sačuvan prostor.

Izgradnja podzemne komunalne infrastrukture u pravilu je najskuplja, a nakon završetka radova oku nije vidljiva, pa se na nju zaboravi. Prethodnih godina izgrađeno je 45 kilometara kanalizacijske mreže, ali mi želimo ići naprijed i idemo naprijed.

Zato iznimno važnim držim današnji dan kada potpisujemo Ugovor za izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i izgradnju 25 km nove kanalizacijske mreže u sklopu EU projekta vrijednog 280 milijuna kuna, od kojih se visokih 71% odnosi na bespovratna sredstva.“

Gradonačelnik je čestitao direktoru Komunalnog servisa i Odvodnje Marku Paliagi i njegovom timu na ogromnom doprinosu jer su oni najzaslužniji su  što su ovaj, za Rovinj značajan projekt,  doveli do  visoke razine pripremljenosti. Zahvalio se na partnerskoj suradnji i doprinosu Ministarstva zaštite okoliša na čelu sa  ministrom Slavenom Dobrovićem kao i Hrvatskih voda na čelu sa generalnim direktorom Zoranom Đurokovićem, što su u značajnoj mjeri pomogli realizirati ovaj vrijedan projekt.    

„Projekt Rovinj iznimno je važna investicija za Grad Rovinj i njegovu okolicu, ali i za cijelu Republiku Hrvatsku. Ulaganja u vodno-komunalne projekte važna su za očuvanje prirode, ekološki i održivi razvoj, poboljšanje kvalitete života građana, ali i za buduća ulaganja u turizam koji je jedna od najvažnijih gospodarskih grana na Jadranu, a sve više i u kontinentalnoj Hrvatskoj“ izjavio je prilikom svečanosti potpisivanja ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, dodavši kako u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za projekte unaprjeđenja javnog vodoopskrbnog sustava te razvoja sustava prikupljanja i obrade otpadnih voda država na raspolaganju ima oko 7,9 milijardi kuna.

"Pripremu projekta Rovinj započeli smo 2010. te nakon izrade projektne dokumentacije, ishođenja dozvola te rješavanja imovinsko-pravnih odnosa omogućeno je i konačno potpisivanje ugovora o sufinanciranju i dodjeli i dodjeli bespovratnih sredstava. U koordinaciji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i iznimno dobrom suradnjom s tvrtkom Odvodnja Rovinj pripremljen je projekt kojim će se izgraditi novih 25 kilometara kanalizacijskih kolektora, sedam novih crpnih stanica te novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda kapaciteta 63 ekvivalent stanovnika sto će, osim potreba stanovništva, zadovoljiti i potrebe tijekom turističke sezone cime će se trajno osigurati zaštita u osjetljivom području priobalnog mora", izjavio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Ujedno je plan da se realizacijom projekta postigne maksimalan stupanj priključenosti stanovništva (100 %) na postojeći sustav odvodnje te maksimalno povećanje prikupljanje otpadnih voda na novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, s obzirom da se sada samo dio otpadnih voda prikuplja na taj način dok se preostale otpadne vode prikupljaju ili putem septičkih jama ili  se ilegalno direktno ispuštaju na tlo ili more. „Projekt prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području aglomeracije Rovinj“ trebao bi završiti 2019. godine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa