U produkciji Zelene istre

U Puli premijera prvog animiranog filma o TE Plomin i El Cerrejonu

0
Jedna od scena iz crtanog filma "Cijena ugljena"  Vibora Juhasa
Jedna od scena iz crtanog filma "Cijena ugljena" Vibora Juhasa

Kratki animirani film "Cijena ugljena" autora Vibora Juhasa bit će premijerno prikazan 12. prosinca u HUIU galeriji u Puli. Projekcija filma u produkciji Zelene Istre počinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Po prvi put u Hrvatskoj bit će predstavljen animirani film koji u jednu priču povezuje razorne posljedice eksploatacije ugljena u Kolumbiji s termoelektranom u Plominu. Ova termoelektrana već se dugi niz godina u velikoj mjeri snabdijeva upravo kolumbijskim ugljenom, pa i onim iz zloglasnog El Cerrejona, jednog od najvećih rudnika ugljena na svijetu.

Poput zlokobne rak rane, Cerrejon proždire okoliš i prirodne resurse potrebne za život brojnih  indijanskih i afro-kolumbijskih zajednica regije La Guajira. Otima im vodu, zemlju i osnovna sredstva za život, doprinosi strahotama humanitarne krize. S druge strane svijeta, na istočnoj obali Istre, gotovo da se zlokobno smiješi dimnjak TE Plomin dok ispušta stakleničke plinove. Termoelektrana krvožedno srče vodu, a u njoj izgara i ugljen iz La Guajire. Zagađen zrak šteti zdravlju hrvatskih građana i izaziva klimatske promjene.

Dok korporacije grabe za profitom, a države žeđaju za uvoznim fosilnim gorivima, najviše stradavaju lokalne zajednice koje su itekako pokazale da u svojoj blizini ne žele ni velike rudnike, ni termoelektrane na ugljen. Cijena ugljena daleko je veća nego što to pokazuju statistički podaci, ali postoji i svijetlo na kraju tunela...

Animirani film tematski se nadovezuje na dokumentarni film "Dobar život" te izložbu "Sretno! Priče koje nam dolaze s ugljenom" koje su brojni zainteresirani građani prošle godine pogledali u Labinu i Puli.

Hrvatskoj premijeri animiranog filma nazočit će i svestrani autor Juhas, domaćoj javnosti poznat po maštovitim ilustracijama slikovnica i dječjih knjiga. Kao dizajner i animator scenografije za predstavu Damira Zlatara Freya "Vampirska kronika: Jure Grando", Juhas je ove godine zavrijedio i nominaciju za Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju scenografiju.

Nakon projekcije, bit će upriličen svečani domjenak, dok će se za ugodnu atmosferu pobrinuti DJ Teddy Lee. Dođite!

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa