Zamjenica župana u Rimu na 25. obljetnici Talijanske unije

0
Giuseppina Rajko (druga zdesna) na svečanosti u Rimu
Giuseppina Rajko (druga zdesna) na svečanosti u Rimu

Zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko 7. prosinca u Rimu sudjeluje na svečanosti obilježavanja 25. godišnjice Talijanske unije i 20. godišnjice potpisivanja Ugovora između Republike Hrvatske i Talijanske Republike o pravima manjina. Radi se o dvije značajne obljetnice, posebice u kontekstu talijanske manjinske zajednice prisutne u Istri, ali i cijeloj Hrvatskoj.

Upravo zahvaljujući intenzivnom radu Talijanske unije u Hrvatskoj, proteklih je 25 godina uspostavljana uspješna suradnja i prijateljstvo dvaju naroda. Kako je naglašeno tijekom svečanosti, Unija je putem institucija kao što su škole, kulturna društva i nacionalne zajednice, značajno doprinijela obogaćivanju pluralizma i interkulturalnog dijaloga u Istri, na Kvarneru i u Dalmaciji.

Zamjenica župana izrazila je veliko zadovoljstvo što prisustvuje svečanosti kazavši kako je upravo Istra nadaleko poznata po baštinjenju multikulturalnosti i dostignutoj visokoj razini poštivanja manjinskih prava. Zamjenica Rajko je, ujedno, posjetila kako je Istarska županija prva u Hrvatskoj ugradila u svoj Statut dvojezičnost - hrvatski i talijanski jezik su u ravnopravnoj službenoj uporabi u radu županijskih tijela u samoupravnom djelokrugu.

Također, Županija je i jedina koja je usvojila Deklaraciju o zaštiti programskih struktura talijanskih srednjih škola u Istri. Talijanska unija osnovana je 16. lipnja 1991. godine u Rijeci, dok je Ugovor između Republike Hrvatske i Talijanske Republike o pravima manjina potpisan 5. studenog 1996. u Zagrebu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa