Grad Umag dodijelio nagrade volonterima godine i darivateljima krvi

0
Volonteri i darivatelji krvi s gradonačelnikom
Volonteri i darivatelji krvi s gradonačelnikom

Svečanim prijemom u Gradskoj vijećnici i ugodnim druženjem, obilježen je i ove godine Međunarodni dan volontera. S ciljem podizanja svijesti i širenju volonterstva, Grad Umag već petu godinu za redom bira volontere godine koji svojim plemenitim aktivnostima predstavljaju ideal i uzor te čine našu zajednicu boljom i složnijom. Tako je 5. prosinca gradonačelnik Vili Bassanese primio nagrađene volontere te jubilarne darivatelje krvi.

Nagrađene volontere odabralo je povjerenstvo sastavljeno od predstavnika civilnog sektora i institucija koje su povezane s civilnim sektorom, a prema njihovom sudu, najaktivniji volonteri, odnosno volonterke, na području Grada Umaga u 2016. godini bile su Ada Aleksić, Marina Radočaj i Sara Blaško. Ada Aleksić, limfna terapeutkinja, svakodnevno polaže osobama s limfedemima i osobama liječenim od malignih bolesti te brojnim sugrađanima pruža edukaciju i savjetovanje.

Ujedno, Ada Aleksić je jedina osoba u Hrvatskoj koja vrši limfnu drenažu na djetetu (pacijent s područja Umaga) te jedina osoba u Istri koja besplatno vrši manualnu limfnu drenažu. Ljudima koji su suočeni s bolešću, ali i okruženi nemoći i nerazumijevanju, Ada Aleksić daje nadu i utočište te olakšava tegobe, a jedna joj je sugrađanka dala nadimak „moj anđeo čuvar“.

Majka dvoje djece, Marina Radočaj već treću godinu vodi knjigovodstvo Udruge „Pružam ti ruku-Ti porgo la mia mano“ na volonterskoj bazi te volontira kao tajnica OK Meliã hotels Umag, pritom aktivno učestvujući u akcijama i aktivnostima Udruge. Dosljedno i transparentno prezentira svoj rad, upoznaje članove Udruge sa zakonskim regulativama te se svakodnevno ističe svojim nesebičnim, predanim, beskompromisno točnim radom, a pri tome ne zaboravljajući na značaj dobrih vibracija, emocija i konkretnih djela.

Sara Blaško istaknuti je član mladih Crvenog križa Bujštine, a svojim radom i zalaganjem potiče kod mladih prepoznavanje organizacije Crvenog križa kao humanitarne organizacije. Svoje znanje prenosi na druge, a posebno na učenike osnovnih škola koji savladavaju vještine u pružanju prve pomoći. Sara je ujedno i osmislila radionice za osnovnoškolce, a ističe se svojim predanim radom, energijom i pozitivnošću. Također, Sara je jedna od zaslužnih za uspjehe ekipe Crvenog križa na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Na dan volontera, nikako nisu mogli izostati i dobrotvorni pojedinci koji darivanjem krvi direktno spašavaju ljudske živote. Zato je proglašenje volontera godine Grada Umaga bilo povod i prijema jubilarnih darivatelja krvi, odnosno Dragutina Kraljića i Borisa Matkovića koji su darivali krv rekordnih sto puta.

Osim što se obojica redovito odazivaju na akcije darivanja krvi, zajednička je ujedno i činjenica da su Kraljić i Matković obilježili „100. darivanje“ na istoj akciji održanoj 11. listopada 2016.godine u zgradi Crvenog križa u Umagu.

Cilj je Grada Umaga popularizirati volonterstvo i potaknuti svoje građane na uključivanje u akcije volontiranja kao i darivanja krvi. U tom smislu, Umag je prvi grad u Istri koji volontiranje dodatno boduje prilikom dodjele stipendija umaškim studentima. Spremnost na pomoć u bilo kojem trenutku vlastitog života najveći je dar jednog čovjeka, jer podrška onima kojima je pomoć potrebna najvrjednija je osobina koju čovjek može nositi u sebi.

Sve navedeno izgrađuje zajedništvo u jednom gradu, a upravo je zajedništvo i najbolji recept za postizanje napretka i boljitka jednog društva.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa