ivan herak

Jakovčić se pred Tuđmanom nije usudio ni zucnuti o autonomiji

0
Ivan Herak
Ivan Herak

"Uz Jakovčića, jedini sam živi sudionik tog sastanka. Nema više ni Tuđmana, ni Šuška ni Delbianca", reagirao je Ivan Herak na svom Facebook profilu nakon što smo na našem portalu prenijeli dio intervjua Ivana Jakovčića Jutarnjem listu.

„Apsolutno ništa od onoga što je Jakovčić izjavio Jutarnjem ne drži vodu“, napisao je Herak, „kao prvo, atmosfera na sastanku bila je daleko od korektne, kako to navodi Jakovčić. Od početka je sve bilo nekako naelektrizirano. Počelo je tako da je Jakovčić na sastanak došao s nekakvom mapom SOUR-a Istra Jadran, koja je odmah zapela za oko Tuđmanu, pa je Jakovčića povišenim tonom pitao "gdje je tu Hrvatska?“ i odmah pobacao te papire po podu“.

Herak, nekadašnji potpredsjednik IDS-a, saborski zastupnik IDS-a, pa HSLS-a te naposljetku posljednji Tuđmanov ministar turizma, u svom postu podsjeća da je „kao netko tko je s Tuđmanom imao vrlo dobar odnos (poznavao ga još od 80-ih godina kada je dolazio u Funtanu kod sportskog novinara Fredija Kramera)“ prvom hrvatskom predsjedniku rekao da „se bez razloga uzrujava, da se radi o nekakvim starim memorandumima i da ga moli da razgovor vode u normalnom tonu“.

„U takvoj atmosferi, gdje primjerice Gojko Šušak u sat i pol vremena nije progovorio ni riječ, a na sastanak došao u sportskoj trenerci, Jakovčić se više nije usudio ni zucnuti o autonomiji. Težište razgovora prebacio sam na gospodarstvo, dogovorio s Predsjednikom reviziju pretvorbe HTP Rabac (provedeno), "spašavanje" Istarske pivovare Buzet (provedeno), reviziju pretvorbe Digitrona Buje (provedeno), te znajući da Tuđmana iritira traženje političke autonomije Istre, iznio svoj osobni stav o tome da me zanima fiskalna autonomija naše županije, u smislu da nam u županiji te gradovima i općinama ostaje više novaca, s čime se Tuđman odmah složio. Tjednik Globus je taj dogovor stavio na naslovnicu pod pretencioznim naslovom "Dogovor Tuđmana i Heraka u Bijeloj vili", a kako Jakovčiću nije odgovarala situacija u kojoj nema političkog rata sa Tuđmanom, 1994. godine su me, zajedno s braćom Martinčić dok sam u aranžmanu američke ambasade boravio u SAD-u, išutirali iz stranke“, napisao je Herak.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa