Rovinj nagrađen za akciju čistih zidova Tagom obriši tag

0

U Zagrebu je 22. studenog održano godišnje savjetovanje „Gradovi i općine – prijatelji djece“, koje se već tradicionalno održava u studenom povodom Dana konvencije UN-a o pravima djeteta.

To je prilikom Središnji koordinacijski odbor akcije „Gradovi i općine prijatelji djece“, kojeg čine predstavnici Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, Ureda UNICEF-a, Udruge gradova, Udruge općina, Hrvatske zajednice županija i koordinatora iz gradova i općina, dodijelio Gradu Rovinju Povelju za uzorno provedenu Naj akciju 2016. pod nazivom „Tagom obriši tag“.

O naj akciji

Od svakog se grada i općine, koji sudjeluje u akciji Gradovi i općine – prijatelji djece, očekuje da u okviru svoje ukupne planirane godišnje aktivnosti odabere, osmisli i provede novu aktivnost, koju u toj godini ocijeni najpotrebnijom i najkorisnijom za djecu. Nakon provedene akcije, grad/općina dostavlja njezin opis i rezultate Središnjem koordinacijskom odboru koji  imenuje posebno Stručno povjerenstvo za vrjednovanje  pristiglih akcija. Na osnovu rada Povjerenstva, Središnji koordinacijski Odbor dodijeljuje javno društveno priznanje u obliku posebne Povelje ili Pohvale za najoriginalnije lokalne akcije za dotičnu godinu. Dobivanje Povelje/Pohvale donosi i dodatnu vrijednost pri konačnom ocjenjivanju za dodjelu prestižne natpisne ploče da je dotični grad/općina – prijatelj djece ili za očuvanje već dobivenog statusa „prijatelj djece“.

Akcija „Tagom obriši tag“ je imala za cilj otvoriti dijalog s mladima o fenomenu grafita u širem društvenom kontekstu te upozoriti na negativan kontekst ostavljanja uličnih „tagova“ u smislu uništavanja javnih površina u gradu

Projekt „Tagom obriši tag“ – Podrži akciju čistih zidova pokrenut je na incijativu Komunalnog servisa Grada Rovinja, a provodio ga je Grad Rovinj u suradnji s osnovnim i srednjim školama. Projekt je proveden u razdoblju od 20. veljače do 26. travnja 2016. godine kada je održana posljednja akcija uklanjanja tagova.

Projekt se provodio kroz tri faze:
1. Edukativne radionice za učenike osnovnih i srednjih škola – kojima je projekt i započeo a održala ih je dr.sc. Anči Leburić, redovna profesorica Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Splitu.
2. Facebook stranica akcije – pratitelji stranice su tagirali fotografije čsitih zidova a cilj je bio prikupiti maksimalnih 50 tagova na svakoj fotografiji. Svi koji su kaciju podržali tagirajući se, ujedno su usdjelovali i u širenju čistih zidova na društvenim mrežama. Također su tagiranje, na fotografijama doprinijeli čišćenju zidova u gradu, posebice škola i njihovog okoliša, jer je svaki virtualni tag donio i realnu dimenziju.
3. Akcije uklanjanja grafita – akcije čišćenja grafita provele su se na 6 lokacija, od čega 5 školskih dvorišta. Učenici su zajedno sa učiteljima i djelatnicima Komunalnog servisa očistili zidove rovinjskih škola te time uljepšali okruženje u kojem borave.

Posebnost i originalnost akcije

Tag – poveznica u stvarnom i virtualnom svijetu. S jedne strane ovaj se izraz koristi vrlo često kod grafitara kao ulični potpis, dok se s druge strane na Facebooku koristi kod „označavanja“. Cilj je bio povezati virtualni i stvarni svijet kako bi se ukazalo na problem grafita/tagova u smislu uništavanja javnih površina uz korištenje društvenih mreža

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa